Torenhoge werkdruk in de zorg: 'Wij zoeken de oorzaak op de werkvloer'

© Eva Hulscher/RTV Noord
'In de zorg richten ze zich op de behandeling van het personeel dat overspannen is. Wij zoeken de oorzaak op de werkvloer'.
Dat zegt lector arbeidsrecht Jac Christis van de Hanzehogeschool over een nieuwe digitale handleiding om de werkdruk in de zorg te verminderen.

Overspannen

Al jaren kampt de zorg met een torenhoge werkdruk waardoor veel medewerkers overspannen of met andere klachten thuis zitten.
De digitale handleiding richt zich op zogeheten verstoringen. Dat zijn de dagelijkse knelpunten waar zorgmedewerkers tegenaan lopen.

Verband op

Voorbeelden hiervan zijn dat het verband voortdurend op is of patiënten die zonder overleg naar een bepaalde afdeling worden doorgestuurd.
Dat veroorzaakt veel irritaties. 'Kijk als je één zo'n verstoring hebt, is het geen probleem, maar heb je er tien of vijftien op een dag, dan wordt het wel een probleem', zegt Christi.

Dagelijkse knelpunten

'Met de digitale handleiding analyseren we die dagelijkse knelpunten en bieden er uiteindelijk oplossingen voor. Daardoor vermindert niet alleen de werkdruk, maar de efficiency op de werkvloer schiet ook nog eens omhoog', aldus de lector arbeidsorganisatie van de Hanze.
De digitale handleiding is vanaf donderdag op het wereldwijde web te raadplegen via minderwerkdrukindezorg.nl