Opnieuw tegenvaller voor Midden-Groningen: 'Een aanslag op de reserve'

De gemeente Midden-Groningen moet nog meer bezuinigen. De gemeente komt dit jaar acht ton te kort, oplopend naar een tekort van drie miljoen euro in 2023. Dat heeft wethouder Erik Drenth dinsdag bekendgemaakt.

Het is een nieuwe financiële tegenvaller voor wethouder Erik Drenth (CDA): 'Dit betekent dat het beeld nog negatiever is dan we dachten in de voorjaarsnota.' Daarom moet de wethouder alsnog de bezuinigingsplannen aanwenden die hij eerder niet wilde gebruiken. Ook de gemeenteraad vond de plannen destijds onwenselijk.

Portemonnee trekken

Om de tekorten op te vangen moeten onder meer minima de portemonnee trekken. Wethouder Drenth wil het minimabeleid onder de loep nemen. Waarschijnlijk hebben straks minder mensen daardoor recht op hulp. Het pakket waar de groep recht op heeft, wordt ook verkleind. 

Verder moet het mkb-fonds eraan geloven, gaat de toeristenbelasting omhoog en wordt er bezuinigd op het onderhoud van het openbaar groen.

Drie ton besparen

Op die manier wil Drenth dit jaar zo'n drie ton besparen. Die besparing wil hij de komende jaren doortrekken. Uiteindelijk hoopt hij daarmee 6,5 ton per jaar te bezuinigen.

De aangekondigde bezuinigingen zijn niet voldoende om de tekorten te dichten, vertelt Drenth. 'Dat betekent dat wij meer uit de algemene reserve moeten halen om de begroting rond te krijgen. Dat is een aanslag op de reserves.'

Vorig jaar moest de gemeente Midden-Groningen zo'n zes miljoen extra uit de algemene reserve halen. Nu worden er opnieuw miljoenen uit gehaald. Dat zorgt voor kopzorgen bij de wethouder: 'Er zit nu zo'n acht miljoen euro in, dat houdt niet over.'

Den Haag

Drenth legt de schuld van de bezuinigingen bij de landelijke overheid. 'Je ziet dat het economisch goed aantrekt, maar gemeentes worden geconfronteerd met bezuinigingen. Terwijl er in Den Haag een begrotingsoverschot is.'
Dit bericht is bijgewerkt met een extra reactie van wethouder Drenth.

Lees ook:

Midden-Groningen verhoogt ozb met tien procent
Financiën Midden-Groningen risicovol, gemeente moet vijf miljoen bezuinigen
Nieuw gemeentehuis Midden-Groningen gaat 28 miljoen euro kosten 

Meer over dit onderwerp:
HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws