Volgende week landelijke staking in de metaal- en technieksector

Op vrijdag 28 juni wordt door vakbondsleden 24 uur lang gestaakt in de metaal- en technieksector. Dat heeft vakbond FNV woensdag bekendgemaakt.

De werkgevers uit de metaal en techniek zijn niet ingegaan op de eisen uit het ultimatum van FNV Metaal voor een goede cao.

Eisen

De eisen zijn als volgt: vijf procent loonsverhoging en het generatiepact als recht, zodat werknemers niet afhankelijk zijn van de welwillendheid van hun werkgever om minder te werken om gezond hun pensioen te halen.

Wij hebben goede hoop dat mensen gehoor zullen geven aan de oproep
Johan Weijenberg - bestuurder FNV

Coördinatie Groningse staking vanuit Hotel Faber

Groningse stakers kunnen zich volgende week vrijdag melden bij Hotel Faber in Hoogezand. De aanmeldingen zullen daar worden verwerkt door FNV-bestuurder Masja Zwart.

Rond 08.00 uur begint in het hotel een volledig programma met allerlei sprekers. Om 10.00 uur is het programma afgelopen en kunnen de medewerkers naar huis om te staken.

'Goede hoop'

'We gaan ons richten op leden van de grotere Groningse metaalbedrijven zoals Spie, Engie, Croonwolter & Dros, Unica, en Eekels Techology in Kolham en Emmen', vertelt FNV-bestuurder Johan Weijenberg. 'Wij hebben goede hoop dat mensen gehoor zullen geven aan de oproep.'

Laat dit de rode kaart zijn naar de werkgevers
Johan Weijenberg - bestuurder FNV

Rode kaart

Weijenberg hoopt dat deze staking een duidelijke waarschuwing zal zijn. 'Laat dit de rode kaart zijn naar de werkgevers, dat er echt een loonsverhoging moet komen. Ze moeten onder de parasol vandaan komen. We kondigen deze actie aan, maar de volgende keer gaan we onaangekondigd staken'.

Onderhandelingen óók vastgelopen

Een paar maanden geleden werd na veel protest de cao voor de Metalektro vastgesteld. Daarna begonnen de onderhandelingen in de zogenoemde sector Metaal & Techniek, beter bekend als het voormalige Kleinmetaal. 'Die onderhandelingen zijn nu ook vastgelopen', zegt Weijenberg.

Waarschuwing Rutte

Premier Rutte waarschuwde vorige week nog de grote bedrijven waarbij 'de winst tegen de plinten klotst' en 'waar de lonen van topmannen stijgen'. Volgens hem zouden werknemers hier ook veel meer van moeten merken.

De minister-president dreigt met het schrappen van de geplande winstbelasting, als er niets verandert.

Lees ook:

- 'Deze staking laat zien dat vakbonden er nog toe doen'
- Metaal-cao definitief na instemming FNV-leden

Meer over dit onderwerp:
Industrie
Deel dit artikel:

Recent nieuws