Twee opgepakte anti-windmolenactivisten blijven langer vastzitten

De woensdag opgepakte anti-windmolenactivisten Jan Nieboer en Jan H. blijven veertien dagen langer vastzitten.

Dat heeft de rechter-commissaris vrijdagmiddag bepaald.

Bewijs voor bedreigingen

Er zijn volgens de rechter-commissaris voldoende aanwijzingen dat de verdachten in het windmolenonderzoek betrokken zijn bij bedreigingen van ondernemers en bestuurders. Maar voor het dumpen van asbest is volgens de rechter-commissaris onvoldoende bewijs. De aangehouden activisten blijven wel verdacht van dit feit.

Derde verdachte vrijgelaten

De derde verdachte die woensdag werd aangehouden, is de 50-jarige Johnny R. uit Nieuw-Buinen. Hij is na verhoor vrijgelaten, laat het Openbaar Ministerie weten. De man blijft verdacht van betrokkenheid bij het versturen van dreigbrieven.

Maximaal twaalf jaar cel

Jan Nieboer en Jan H. worden verdacht van dwang, bedreiging en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Ze zouden dreigbrieven hebben gestuurd en meerdere malen asbest hebben gedumpt. Op die vergrijpen staat maximaal twaalf jaar cel.

Alle drie de mannen wordt aangerekend dat door hun acties de samenleving zwaar is geraakt.

Actiegroepen

Verdachte Jan Nieboer is het gezicht van actiegroep Platform Storm. Jan H. is de voormalig woordvoerder van Storm Meeden. Diens dochter schreef gisteren in een emotioneel betoog overtuigd te zijn van haar vaders onschuld.

Brieven met getuigenoproep

Het onderzoek in de zaak rond de anti-windmolenactivisten loopt nog altijd. De politie heeft donderdag zestig brieven verstuurd met daarin een getuigenoproep. De brieven zijn geadresseerd aan mensen die mogelijk meer informatie hebben over de zaak. Ontvangers van de brieven zijn niet verplicht om zich bij de politie te melden.

Jan Nieboer of Jan N.
In de artikelen over de anti-windmolenactivisten noemen we de ene verdachte bij de volledige naam en de andere niet. Dat roept wellicht vragen op. Verdachte Jan Nieboer wordt wel met zijn volledige naam genoemd. Dat doen we omdat Nieboer nog altijd de voorman is van actiegroep Platform Storm. In die rol treedt hij regelmatig op in de media.

Medeverdachte Jan H. was in het verleden actief als woordvoerder van actiegroep Storm Meeden, maar is daar al geruime tijd mee gestopt.

Lees ook:

- Windmolenverdachten hangt maximaal twaalf jaar cel boven hoofd
- Politie houdt drie verdachten van windmolenterreur aan

Meer over dit onderwerp:
windmolens Breaking News GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws