Universiteit moet op zoek naar nieuwe aannemer voor bouw Feringa Building

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft onterecht de aanbesteding geweigerd van drie technische bedrijven voor de bouw van de nieuwe Feringa Building.

De weigering is in strijd met het aanbestedingsrecht, zo besliste de rechter vrijdag. De RUG moet deze beslissing daarom intrekken op straffe van een dwangsom van een half miljoen euro.

Andere samenwerking moet ook stoppen

Na de weigering ging de RUG een overeenkomst aan met een ander bedrijf dat de klus voor ruim tachtig miljoen euro wilde klaren. Het consortium van de drie bedrijven, Croonwolder & Dros, Engie Services Noord en Unica Installatietechniek had een bedrag beraamd van negentig miljoen euro.

Nu deze drie onterecht zijn geweigerd, moet de RUG van de rechter ook stoppen met de samenwerking met het andere bedrijf.

Ongegrond

De gronden waarop de drie zijn geweigerd, zijn niet volledig onderbouwd, vindt de rechter. De RUG is met het consortium in gesprek geweest. Toen hebben de partijen gesproken over het budget van de RUG voor dit complex, dat op dat moment 56 miljoen euro bedroeg.

De RUG gaf toen aan dit budget iets op te kunnen rekken. De universiteit heeft niet aangegeven tot hoever wel kon worden gegaan.

Feringa Building

Het te bouwen universiteitscomplex beslaat 64.000 vierkante meter en kost in totaal tweehonderd miljoen euro. Het gebouw dat genoemd is naar Nobelprijswinnaar Ben Feringa, biedt plek aan veertienhonderd studenten en 850 medewerkers. De oplevering van dit complex is opgeschoven van 2020 naar 2023.

Als er een nieuwe aanbesteding komt, kunnen alle tot nu toe betrokken bedrijven weer meedoen.

De RUG laat weten de uitspraak te zullen bestuderen. De universiteit komt later met een uitgebreide verklaring.

Lees ook:

- Gekissebis over Feringa Building: 'Worden daar dixies met gouden toiletten neergezet?'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad universiteit GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws