Stadsloop bij dertig graden? 'We houden de voorspelling scherp in de gaten'

Een eerder editie van de Stadsloop
Een eerder editie van de Stadsloop © FPS/Richard Degenhart
Een kleine week voordat de Stadsloop Appingedam gehouden wordt, geeft de weersvoorspelling aan dat de temperatuur ver boven de dertig graden uit kan komen. Geen prettige omstandigheden voor de wedstrijdlopers en recreanten.
De organisatie houdt de weersverwachting dan ook goed in de gaten.

Extra verkoeling

Toch wil organisator Klaas Oudman nog niet aan een afgelasting van het loopevenement op de laatste zaterdag in juni denken.
'We houden de verwachtingen scherp in de gaten. Er zijn natuurlijk waterposten, maar er zal een extra koelingspunt bij moeten komen. Daarnaast moet je je wel afvragen of het slim is om te gaan lopen. Aan de andere kant kan het weer zomaar veranderen en komt er vrijdag verkoeling door een onweersbui.'
Oudman overweegt om het startschot later op de dag te plannen, maar dat moet eerst overlegd worden met de horeca in Appingedam. 

Afmelding sterke Kenianen

De Damster Stadsloop wordt aanstaande zaterdag voor de 23ste keer gehouden. Er wordt gestreefd naar een zo sterk mogelijk deelnemersveld. Dit jaar is er echter een flinke kink in de kabel gekomen. Oudman kreeg een paar dagen geleden een aantal afmeldingen binnen.
'Dan denk je dat er een prachtig mooi veld aan de start staat en krijg je een mailtje dat vier sterke Afrikanen niet komen omdat ze worden opgeroepen door hun bond. Dan kun je het vergeten. Als de Keniaanse bond hen opeist. heb je geen poot om op te staan', baalt Oudman. 

Hopen op mooi gevecht

Hij hoopt dat het publiek er weinig van zal merken dat een aantal topatleten er niet is. 'Als er een mooi gevecht om de overwinning komt tussen één Afrikaanse dame en drie Nederlandse dames dan vergoedt dat ook veel.' 

Start om half zeven

De wedstrijden over vijf en tien kilometer beginnen om 18.30 uur. Voor die tijd wordt er een kidsrun gehouden. Na het wedstrijdgedeelte is er een bedrijvenloop en wandeltocht.