Rechter schrapt voorlopig dwangsommen ESD-SIC

De dwangsommen die de provincie Groningen heeft opgelegd aan ESD-SIC in Farmsum, zijn voorlopig van tafel. Dat heeft de bestuursrechter in Groningen bepaald.

De provincie Groningen legde de producent van siliciumcarbide in april een dwangsom op. De uitstoot van kankerverwekkende sic-vezels zou binnen acht weken naar nul moeten worden afgebouwd. Gebeurde dat niet, dan kreeg het bedrijf boetes van 250.000 euro tot maximaal 750.000 euro.

ESD-SIC spande daarop een kort geding aan, omdat de dwangsommen van de provincie volgens directeur Richard Middel 'onvoldoende onderbouwd' waren.

Aparte vergunning

De rechter acht direct ingrijpen niet noodzakelijk, omdat er geen meetwaarden zijn overschreden, zo vermeldt de uitspraak.

Bovendien heeft ESD-SIC aangegeven dat het bedrijf voor de uitstoot van de sic-vezels een aparte vergunning wil aanvragen, en in de tussentijd de uitstoot zoveel mogelijk wil beperken.

Kans krijgen

De rechter vindt dat het bedrijf de kans moet krijgen om deze vergunning aan te vragen. Wel moet ESD-SIC aan de bak, want de vergunningaanvraag moet binnen twee maanden op het provinciehuis liggen.

Lukt dat niet, dan mag de provincie aan de rechtbank vragen deze voorlopige voorziening op te heffen. Mocht de rechter de provincie in dat geval haar zin geven, dan kan de provincie opnieuw de dwangsommen gaan innen.

De zwarte wolk boven ESD is een stuk minder zwart geworden
Richard Middel - Directeur ESD-SIC

ESD opgelucht

'We zijn opgelucht', zegt directeur Richard Middel van de Farmsumse siliciumcarbide-producent. 'De zwarte wolk boven ESD is een stuk minder zwart geworden. Daar zijn we heel blij mee. Daarmee zijn we er nog niet. We gaan hard aan de slag om de benodigde vergunning bij de provincie aan te vragen.'

Hoe ontstaan blazers?
ESD-SIC produceert siliciumcarbide, een slijpmiddel dat bijvoorbeeld in schuurpapier wordt verwerkt. Dat gebeurt in overdekte ovens in de buitenlucht. Soms bezwijkt de overdekking, met een stofwolk - een 'blazer' - als gevolg. Die stofwolken stoten de kankverwekkende sic-vezels uit.

Lees ook:

- ESD vreest sluiting: provincie komt chemiebedrijf niet tegemoet
- Delfzijl steunt maatregelen tegen ESD; VVD niet: 'Dit is een complete hetze'
- Blazer van lichtste categorie bij ESD

Meer over dit onderwerp:
Industrie economie FARMSUM
Deel dit artikel:

Recent nieuws