Leerkrachten Boerhaaveschool vertrekken uit onvrede met beleid nieuwe directeur

De Boerhaaveschool aan de Veenweg in Groningen
De Boerhaaveschool aan de Veenweg in Groningen © Google Street View
Leerkrachten lopen weg, ouders zijn ongerust, en de directeur lijkt weinig op te hebben met de Medezeggenschapsraad (MR). Het rommelt op de Boerhaaveschool in Groningen.
De stoom komt ze nog net niet uit de oren. Maar uit de notulen van de vergadering in april blijkt klip en klaar dat het niet botert tussen de MR en Robert Kingma, de directeur van de Boerhaaveschool.

Leraren vertrekken

Stukken worden niet of veel te laat aangeleverd; vragen worden niet beantwoord, zo valt te lezen. Maar de grootste zorg van de MR is de leegloop van het leerkrachtenteam. Alles bij elkaar opgeteld gaat het volgens de MR om ruim eenderde van het personeelsbestand van de school.

Teambegeleider

Volgens Marrit Bonnema ligt de zaak genuanceerder. Bonnema is woordvoerder van Openbaar Onderwijs Groningen (OOG), waaronder de Boerhaaveschool valt.
Bonnema: 'Het klopt dat een klein aantal leerkrachten ontslag heeft genomen, omdat ze het niet eens zijn met het beleid van de nieuwe directeur. Enkele anderen zoeken elders een baan, omdat dat beter past bij hun privésituatie.'
De woordvoerder bevestigt wel dat er spanningen zijn tussen enerzijds de MR en docenten en anderszijds de directie: 'We hebben een teambegeleider ingeschakeld die ervoor moet zorgen dat de onderlinge relatie verbetert.'

Gevoelig punt

Uit de notulen blijkt ook dat de MR zich zorgen maakt over de indeling van de klassen voor het komend schooljaar: 'Dit zal een gevoelig punt zijn in verband met vertrekkende leerkrachten en de reductie van het aantal groepen'.
Die reductie laat zich wel verklaren, zegt Bonnema: 'Vorig jaar is er een herverdeling geweest van de groepen over de twee locaties van de school. Groep 7 en 8 zijn in hun geheel ondergebracht op de Semmelweisstraat. Om de kinderen aan elkaar te laten wennen, hebben we de klassen kleiner gemaakt. Die worden nu weer samengevoegd tot groepen van normale omvang.'
'Maar het is beslist niet zo dat het aantal leerlingen daalt', zegt Bonnema. 'We zien juist dat het aantal aanmeldingen van leerlingen voor de onderbouw weer toeneemt.'

De problemen op de Boerhaaveschool

Op de Boerhaaveschool in Groningen wordt Montessori-onderwijs gegeven. De school heeft twee locaties: aan de Veenweg en aan de Semmelweisstraat. Vorig jaar besloot de directie tot een herverdeling van de groepen over de twee locaties. Groep 1 t/m 6 krijgt les aan de Veenweg, groep 7 en 8 aan de Semmelweisstraat.
Met deze herverdeling speelde het bestuur in op de terugloop van het aantal leerlingen aan de Semmelweisstraat. De maatregel viel bij een aantal ouders niet in goede aarde.
RTV Noord heeft via OOG ook verzocht om een persoonlijke reactie van directeur Kingma. Hij heeft tot nu toe niet gereageerd.