No Surrender-oprichter Klaas Otto wil nieuwe advocaat en uitstel rechtszaak

Klaas Otto (r) en zijn ontslagen advocaat Louis de Leon
Klaas Otto (r) en zijn ontslagen advocaat Louis de Leon © Koen van Weel/ANP
Oprichter van motorclub No Surrender Klaas Otto uit Bergen op Zoom, heeft dinsdag woedend de rechtszaal in Groningen verlaten.
Hij zegt geen vertrouwen meer te hebben in zijn advocaat en wil dat de zaak wordt aangehouden, zodat hij op zoek kan naar een nieuwe advocaat.
Ik weet niet waar het over gaat. Ik kan me toch niet verdedigen
Klaas Otto - oprichter No Surrender

'Veel plezier allemaal'

'Er is een vertrouwensbreuk. Ik heb acht dagen geleden één uur bezoek gehad over deze zaak. Er staan mensen in het dossier die ik nog nooit heb gezien en ik wil goed beslagen ten ijs komen', aldus Otto. 'Ik kom niet meer terug. Ik weet niet waar het over gaat. Ik kan me toch niet verdedigen. Ik ben er klaar mee. Veel plezier allemaal', zei hij toen hij de zaal verliet.

Henk Kuipers

Otto staat met drie andere verdachten terecht voor het leidinggeven aan een criminele organisatie. Henk Kuipers uit Emmen staat ook in de zaak terecht, maar zijn zaak werd dinsdagochtend voor onbepaalde tijd aangehouden, omdat zijn advocaat ziek is.

Kuipers horen als getuige

De verdediging van de andere verdachten drong er bij de rechtbank op aan om ook de andere zaken aan te houden. Ze willen namelijk dat Kuipers als getuige gehoord kan worden, maar dat is nu niet mogelijk. De rechtbank wees dit verzoek af waarna de verdediging zich op het standpunt stelde vandaag niks te verklaren.
De rechtbank schorste vervolgens de zaak. Aan het begin van de middag werd besloten om wel de zaak van de twee overgebleven verdachten, Rico R. en Theo ten V., te behandelen.