Opruimkosten MSC Zoe: 3,35 miljoen euro (tot nu toe)

Een van de overboord geslagen containers
Een van de overboord geslagen containers © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Twintig partijen hebben tot nu toe 3,35 miljoen euro geclaimd bij rederij MSC in verband met het opruimen van de 342 containers die begin dit jaar overboord sloegen van de MSC Zoe.
Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. 

Rijk claimt het meest

De hoogste claim komt van het Rijk, dat tot 15 april j.l. 2,64 miljoen euro aan kosten heeft gemaakt. De vijf Waddeneilanden samen zijn goed voor 280.000 euro. De kustgemeenten en de terreinbeherende natuurorganisaties claimen samen 710.000 euro.

Vissers

De claims van deze (publieke) partijen worden via een loket van Rijkswaterstaat ingediend. Hoeveel andere (private) partijen claimen, zoals de vissers, is nog niet bekend. Volgens de minister is een aantal vissers persoonlijk bezocht door een vertegenwoordiger van MSC. Aan één visser is inmiddels een schadebedrag uitgekeerd. 

Onderzoek

De minister schrijft verder dat Rijkswaterstaat momenteel aan het onderzoeken is hoeveel troep er nog op de zeebodem ligt. Het gaat om een gebied van ongeveer 3000 vierkante kilometer. Aan de hand van dat onderzoek worden vervolgacties bepaald. 

Komende jaren

Die vervolgacties komen ook voor rekening van de Zwitserse reder. Van Nieuwenhuizen zet bovendien in op een 'financiële voorziening' van MSC voor de kosten die de komende jaren gemaakt moeten worden voor het opruimen van troep van de MSC Zoe en het inspecteren van de kust.