Waterbedrijf vraagt minder water te gebruiken tijdens hitte

Waterbedrijf Groningen roept inwoners op het watergebruik te beperken tijdens deze warme dagen. Als er te veel mensen tegelijkertijd de kraan openzetten, kan de waterdruk afnemen.

De oproep is volgens woordvoerder Maarten van Wieringen van het waterbedrijf een voorzorgsmaatregel. Vorig jaar was er sprake van watertekorten door droogte. Toen werd de waterdruk naar beneden gebracht om toch iedereen van drinkwater te kunnen voorzien.

Zwembadjes vullen

Volgens het waterbedrijf neemt het waterverbruik op dit moment behoorlijk toe, maar zijn er nog geen problemen met de watervoorziening. De toename komt vooral doordat mensen vaker douchen, hun tuin besproeien en zwembadjes vullen.

Waterbedrijf Groningen vraagt mensen met name in de ochtend (6.00 tot 9.00 uur) en avond (18.00 tot 22.00 uur) het 'niet-noodzakelijke' watergebruik te beperken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het wassen van de auto, de tuin besproeien of de vaatwasser laten draaien.

Klimaatverandering

Als de waterdruk daalt, kan het water uit de kraan bruin worden. Dat is niet gevaarlijk, maar ziet er minder fris uit.

De droogte van afgelopen zomer heeft er mede voor gezorgd dat het waterbedrijf dit jaar meer aandacht vraagt voor het zuinig omgaan met water. Ook klimaatverandering en het feit dat mensen steeds meer water gebruiken speelt een rol.

Lees ook:

- Groningers gebruiken veel meer water dan ze denken en dat moet anders, zegt campagne
- Waterbedrijf drukt klanten op het hart: 'Water kan schaars worden'
- Waterdruk is weer normaal, maar nog steeds geldt: zuinig aan (2018)

Meer over dit onderwerp:
natuur GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws