Wiebes gaat pot met geld voor juridische bijstand oppoetsen en alsnog uitgeven

Minister Wiebes in Westerwijtwerd vorige maand
Minister Wiebes in Westerwijtwerd vorige maand © ProNews
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat gaat de 200.000 euro voor juridische bijstand voor gedupeerden met bevingsschade alsnog uitgeven. Dat laat zijn woordvoerder weten nadat de Tweede Kamer hem daartoe vandaag opriep.
In 2016 diende GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren een voorstel in om twee ton uit te trekken voor een juridisch hulpfonds waar gedupeerden terechtkunnen die via de rechter hun schade vergoed proberen te krijgen. De Tweede Kamer steunde dat voorstel.

Pot met geld onder het stof

Toenmalig gasminister Henk Kamp weigerde destijds geld hiervoor uit te geven. Volgens hem was de schadeafhandeling goed genoeg geregeld en hoefden mensen niet naar de rechter om hun gelijk te halen.
Ondertussen heeft de pot met geld liggen verstoffen op het ministerie van Economische Zaken. Kamerleden van onder meer GroenLinks en SP merkten op dat honderden gedupeerden met oude schades momenteel bij de arbiter met de NAM strijden om hun schade vergoed te krijgen.

'Ongelijke strijd'

De kritiek die de Kamerleden horen is dat de NAM zich met hand en tand verzet en met een batterij aan juristen aantreedt tijdens zittingen bij de arbiter. Om ervoor te zorgen dat gedupeerden geen 'ongelijke strijd' meer hoeven voeren, wil de Tweede Kamer de zak met geld besteden aan een juristenteam dat gedupeerden kan ondersteunen.
Minister Wiebes toonde zich tijdens het laatste debat over de gaswinning al schuldbewust. 'Ik denk dat dit de meest besproken twee ton in het parlement is', zei hij vorige week. Hij liet ook weten erover in gesprek te willen met Commissaris van de Koning René Paas om te kijken hoe ze ervoor kunnen zorgen dat het geld nu wél op de juiste plek terechtkomt.