Verplichte alcoholcursus voor leden Groningse studentenvereniging

Alle leden van Groningse studentenverenigingen moeten een verplichte alcoholcursus gaan volgen. Dat is één van de twintig afspraken die zijn gemaakt tussen studentenverenigingen, gemeente en onderwijsinstellingen om verantwoord met alcohol om te gaan.

Burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) van Groningen vindt dat studenten te vaak en te veel drinken. Om dat te veranderen heeft hij de ondertekenaars van het uiteindelijke convenant bij elkaar geroepen om afspraken te maken over alcoholgebruik binnen de muren van studentenverenigingen. Onder meer Vindicat en Albertus Magnus hebben hun handtekening gezet onder de afspraken. 

'Dit convenant draagt bij aan een gezondere en veilige studententijd in Groningen', aldus Den Oudsten die het ondertekende convenant een 'begindocument' noemt. 

Fris moet goedkoper zijn dan drank

Naast de verplichte cursus moet er ook altijd minimaal één persoon nuchter zijn. Verder mag fris drinken nooit duurder zijn dan alcohol, iets wat volgens de burgemeester nog wel voorkomt. 

Sterke drank schenken uit de losse pols behoort ook tot het verleden. Het mag alleen nog geschonken worden vanuit een schenktuit of doseerdop. Alcoholvrij bier moet ook te koop zijn in de sociëteitsbar. 

De opgestelde regels gelden alleen binnen het verenigingsgebouw en niet bij subverenigingen zoals de jaarclubs, disputen en huizen. 

In gesprek

De ondertekenaars van het convenant gaan na vandaag tweemaal per jaar met elkaar in gesprek om de maatregelen te evalueren. Volgens Den Oudsten moet het convenant vooral een mentaliteitsverandering met zich meebrengen. Hij is er van overtuigd dat de verenigingen ook inzien dat er een cultuuromslag moet komen op het gebied van alcohol binnen de studentenvereniging. 

Lees ook:

Den Oudsten: 'Studenten kunnen ongebreideld drinken, dat moeten we voorkomen'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad studenten GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws