'Financiën zijn zorgenkindje Eemsdelta, moet prominent op agenda'

© RTV Noord / Martin Drent
De financiële positie van de nieuw te vormen gemeente Eemsdelta moet nu al prominent op de agenda komen bij de stuurgroep die de fusie in goede banen leidt. Dat stelt wethouder Jan Menninga van Delfzijl.
Fusiepartners Appingedam en Loppersum meldden eerder al dat ze tekorten hadden op het budget voor jeugdzorg. Hierdoor moeten ze geld halen uit de gemeentekas. De drie gemeenten gaan in 2021 samen.

Minder geld

Delfzijl moet 'stevige keuzes' maken 'om te voorkomen dat we net als andere gemeenten een groot financieel tekort krijgen', stelt Menninga. De gemeente geeft ook meer geld uit aan jeugdzorg dan het binnenkrijgt. Ook het Rijk geeft in de toekomst minder geld.
'Aan de ene kant krijgen we geld voor de opbouw van Groningen (compensatie voor de aardbevingen, red.), aan de andere kant worden we gedwongen om bepaalde voorzieningen af te breken', zegt Menninga.

Meevaller in 2018

Delfzijl sloot afgelopen jaar wel af met enkele meevallers. Doordat de gemeente minder geld kwijt was aan onder meer bijstandsuitkeringen dan verwacht. In totaal levert dit 1,1 mijoen euro op.
Op 11 juli wordt de jaarrekening over 2018 besproken in de gemeenteraad van Delfzijl.