Raad van State veegt bezwaren tegen nieuwbouw Haren van tafel

De Raad van State heeft alle bezwaren verworpen tegen een woningbouwplan ten zuiden van het Kloosterpad in Haren.

Daarmee is voor ontwikkelaar GEM Haren Noord de weg vrijgemaakt om zo'n zeventig woningen te bouwen.

Geen beter alternatief

De hoogste bestuursrechter in ons land verwierp de bezwaren van de eigenaar van een perceel ten noorden van de Kloosterstraat. Die vindt dat er veel betere alternatieven voor woningbouw zijn, zoals op het terrein van de voormalige Hortus Botanicus.

De Raad is het eens met de gemeente dat de Hortus geen beter alternatief is. Hetzelfde geldt voor het gebied ten noorden van de Kloosterstraat, waar het perceel van de bezwaarmaker ligt. Hij had zijn perceel graag bij het woningbouwplan betrokken zien worden, als er dan toch woningen ten zuiden van de Kloosterstraat komen.

Bufferzone

Maar de gemeente wil dat het gebied groen en open blijft, zodat er in ieder geval nog een bufferzone tussen Haren en Groningen blijft bestaan.

Verder ziet de Raad geen aanwijzingen dat er op grote schaal gerommeld is tussen de (voormalige) gemeente Haren en bouwbedrijven Geveke en Heijmans, de drie partijen die samen exploitatiemaatschappij GEM Haren-Noord vormen. Die speelden volgens de grondeigenaar onder één hoedje om alleen op gemeentegrond woningen te kunnen bouwen. Kortom, het woningbouwplan kan onverkort doorgaan.

Meer over dit onderwerp:
rechtszaken HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws