Dag van de minima keert terug in Oldambt

De dag is voor mensen met een smalle beurs
De dag is voor mensen met een smalle beurs © ANP
De gemeente Oldambt gaat weer een dag van de minima organiseren. Op 30 oktober dit jaar kunnen mensen die vallen onder het minimabeleid van de gemeente terecht in Cultuurhuis de Klinker.
Vorig jaar lukte het niet om de dag op poten te zetten. Het cliëntenpanel van Oldambt, kartrekker samen met de gemeente, had te weinig mankracht om het evenement te organiseren.

Dag van de minima

De dag van de minima is bedoeld om mensen die relatief weinig verdienen voorlichting te geven. Mensen met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm komen ervoor in aanmerking.
Zij krijgen bijvoorbeeld informatie over alle ondersteuning waar inwoners met een laag inkomen recht op hebben. Ook leren zij hoe je met een klein budget een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten.
De aanwezigen gaan achteraf niet met lege handen naar huis. Er zijn verlotingen en elke aanwezige krijgt een gevulde boodschappentas mee. De gemeente hoopt er een 'zowel nuttige als leuke dag van te maken'.

Weer terug

De dag van de minima ging vorig jaar niet door. Het cliëntenpanel bestond uit te weinig mensen om het evenement op te zetten. Het panel moet bestaan uit tien leden die allen vallen binnen de doelgroep, maar bestond slechts uit vijf personen.
Die problemen bij het panel zijn groter geworden. Wout Scheurwater van het panel vertelt dat het aantal leden is afgenomen tot drie, waarvan twee actief bezig zijn met de dag van de minima. 'Maar wij worden goed ondersteund door de gemeente. Oldambt zorgt er financieel en facilitair voor dat de dag door kan gaan. Alles komt voor elkaar.'

Koffie schenken

Raads- en commissieleden van politiek Oldambt krijgen ook een rol. 'Wij willen u vragen om mee te helpen bij het inpakken van de boodschappenpakketten en de uitgifte op de dag zelf. Tevens zou het cliëntenpanel ook graag zien dat u meehelpt bij het schenken van de koffie', schrijft de gemeente aan de partijen.
Raads- en commissieleden gaven in een eerder stadium al aan meer bij de dag van de minima betrokken te willen worden.

Erg blij

Scheurwater is opgelucht dat de dag dit jaar wel doorgaat. 'Je doet dit niet voor jezelf. Er zijn ongeveer 1500 mensen die hier naartoe kunnen gaan. Ik ben zelf een van die mensen. Dat deze dag doorgaat, daar ben ik heel blij mee.'
De dag van de minima wordt georganiseerd op woensdag 30 oktober en duurt van 14:00 tot 19:00 uur. Er is bewust voor gekozen om wat later te beginnen, zodat iedereen die binnen de doelgroep valt de kans heeft om langs te komen.