Rederij MSC betaalt ruim drie miljoen euro aan claims

© Kustwacht
Rederij MSC maakt nog deze week 3,35 miljoen euro over aan de organisaties die geld claimen sinds de containerramp met de MSC Zoe bij de Wadden.
Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zojuist bekendgemaakt. Een speciale Kamercommissie overlegt woensdag over de containerramp.

Claims

De claims zijn tot nu toe ingediend door de Rijksoverheid (2,64 miljoen euro), gemeenten en natuurbeheerders (gezamenlijk 710.000 euro).

Toezegging vlak voor Kamerdebat

De vicepresident van MSC meldde zich dinsdagavond bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het is niet voor het eerst dat de bazen van MSC aan de vooravond van een Kamerdebat over de Zoe met een handreiking komen. Dat deden ze dit voorjaar ook al eens.
Van Nieuwenhuizen schreef eerder deze week nog aan de Kamer ongeduldig te worden en dreigde 'andere wegen te gaan bewandelen' om het geld te krijgen.

Berging nog niet klaar

Overigens is de berging van de overboord geslagen containers 'op zijn vroegst' eind volgende maand klaar. Ook dat liet de minister woensdag weten in de Tweede Kamer.

MSC

De van oorsprong Italiaanse rederij Global Container Shipping Company (MSC) is een van de grootste vervoerders van vracht en containers ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in het Zwitserse Genève.

342 containers overboord


Op 1 januari 2019 sloegen 342 containers overboord, toen de MSC Zoe op de Noordzee boven de Waddeneilanden in een storm terechtkwam.
Eerder meldde RTV Noord naar aanleiding van eigen onderzoek dat de controle van overheden op het toepassen van de internationale veiligheidsregels voor de belading van grote containerschepen tekortschiet.
Dit gebrek aan controle heeft tot gevolg dat niet goed geladen schepen op zee bij omstandigheden als slecht weer, onverwachte golfslag of andere factoren extra kwetsbaar zijn.