Vrachtwagens met afvalwater vanaf Eemshaven binnenkort verleden tijd

Waterschap Noorderzijlvest gaat een persleiding aanleggen voor industrieel afvalwater tussen de Eemshaven en Godlinze. Van daaruit wordt het afgevoerd naar de zuiveringsinstallaties in Delfzijl en Garmerwolde.

Momenteel gaat het transport van het afvalwater nog met vrachtauto's, maar langzamerhand kan het uit om te investeren in een leiding.

Dat het aanleggen van een leiding nu wel betaalbaar is, komt mede door een samenwerking met het Waterbedrijf Groningen.

Kosten beperken

Het waterbedrijf gaat nieuwe waterleidingen aanleggen tussen Garmerwolde en Eemshaven. Volgens Hans de Vries was dit de kans voor het waterschap om de persleiding aan te leggen. 'Zo kunnen we de kosten beperken', aldus de woordvoerder van het waterschap.

Lang was het rijden met vijf vrachtwagens per dag met afvalwater goedkoper dan het aanleggen van een persleiding. 'In 2013 kon het niet uit om een leiding aan te leggen naar één van de dertien pompstations. Dat in Uithuizermeeden.'

Bijzondere constructie voorbij

Op 1 januari 2021 moet de persleiding klaar zijn. Dan komt er een einde aan een 'redelijk bijzondere constructie'. Volgens De Vries kon er niet worden ingeschat in 2013 hoe groot de Eemshaven zou worden en was de vrachtwagenconstructie de goedkoopste oplossing.

Sinds het begin van de vrachtwagenconstructie is er al gekeken naar een 'goedkopere en duurzamere oplossing'. De Vries: 'We zijn blij dat we straks van de vrachtwagens vanaf zijn.'

Krediet van ruim 3 miljoen

Voor de bouw heeft het waterschap is een krediet van 3,2 miljoen euro aangevraagd. Niet alleen de persleiding wordt daarvan betaald, maar ook wordt er een pompstation in de haven gebouwd. Dat station moet het afvalwater van Eemshaven naar Godlinze pompen.

Meer over dit onderwerp:
EEMSHAVEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws