Transport onderdelen windmolen komt er aan: rotondes al aangepast

Rijplaten in bochten en rotondes waarop een rechte doorsteek is gemaakt, het is wel duidelijk dat het transport van de onderdelen voor de eerste windmolen van windpark Drentse Monden Oostermoer niet lang meer op zich laat wachten.

'Het gaat binnenkort gebeuren', is alles wat woordvoerder Elzo Springer kwijt wil.

De aanpassingen aan rotondes zijn op diverse locaties zichtbaar, zoals op de N378 tussen Gasselte en Gasselternijveen en op de Drentse Mondenweg N379 bij Nieuw-Buinen. Ook bij Gieten op de kruising van de N33 en N34 zijn rijplaten neergelegd.

Grote hijskraan

Springer zegt nog niet precies te kunnen aangeven wanneer het transport zal plaatsvinden.

'Eerst moet zeker zijn dat alles obstakels onderweg zijn aangepast en op de bouwlocatie moet alles klaar zijn. We gaan in elk geval donderdag de daar aanwezige grote hijskraan rechtop zetten.'

Testen

Anders dan aanvankelijk de bedoeling was worden de onderdelen voor de eerste windmolen tussen Nieuw-Buinen en Eerste Exloërmond eerst met twaalf ritten afgeleverd op de bouwplek. Pas als alles compleet is start de bouw van de turbine, waarmee nog testen worden gedaan om te kijken of de windmolen niet te veel storing veroorzaakt op de antennes van Lofar.

Kwetsbaar

Het was eerst de bedoeling om gelijk te gaan bouwen met de onderdelen die arriveren. Nu vindt het windpark het risico te groot dat er halfweg de bouw gestopt moet worden omdat bijvoorbeeld door problemen rond het transport niet alle delen voorradig zijn. Vooral als alleen nog de mast staat is het bouwwerk erg kwetsbaar voor weersinvloeden.

Lees ook:

- Platform Storm is 'verbijsterd' over aanhouding Jan Nieboer

Meer over dit onderwerp:
windmolens GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws