UMCG krijgt vier ton subsidie voor verbetering onderzoek naar baarmoederhalskanker

Om het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker beter en vrouwvriendelijker te laten verlopen, heeft het UMCG 400.000 euro subsidie gekregen.

De subsidie komt van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie (ZonMw).

Vrouwvriendelijker

Het UMCG gaat onderzoeken of het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker aangepast kan worden. Met als doel dat dit niet alleen tot betere resultaten zal leiden, maar bovendien wat vrouwvriendelijker zal zijn.

Vrouwen moeten nu vaak nog naar de huisarts voor een uitstrijkje. Zo'n doktersbezoek wordt door veel vrouwen als onplezierig ervaren. Dit leidt vaak tot vertraging en minder deelname.

Vroegtijdig stadium

Doelstelling van het bevolkingsonderzoek is om baarmoederhalskanker in een vroegtijdig stadium te ontdekken via de aanwezigheid van het HPV-virus. Vrouwen met een HPV-infectie hebben een grotere kans om baarmoederhalskanker te ontwikkelen.

Vrouwen zouden in het vernieuwde bevolkingsonderzoek - behalve via het gebruikelijke uitstrijkje bij de dokter - ook zichzelf kunnen testen met behulp van een zelfafnametest.

Zelf een uitstrijkje

Momenteel maakt ongeveer zeven procent van de vrouwen gebruik van zo'n test. Deze vrouwen maken thuis zelf een uitstrijkje, en sturen de resultaten op per post. Mochten ze positief testen op HPV, dan moeten ze alsnog naar de huisarts.

Het Groningse onderzoek wordt geleid door dr. Bea Wisman (Gynaecologische Oncologie) en de hoogleraren Ed Schuuring (Pathologie) en Truuske de Bock (Oncologische Epidemiologie).

Lees ook:

- 'We kunnen baarmoederhalskanker in Nederland zo goed als uitroeien'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad zorg GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws