Wiebes over problemen na uitspraak Arbiter: 'Meld je bij mij en de CdK'

Minister Eric Wiebes
Minister Eric Wiebes © ANP
Mensen die problemen ervaren met de NAM nadat de Arbiter uitspraak heeft gedaan over hun schadevergoeding, kunnen zich melden bij minister Eric Wiebes (VVD) en commissaris van de Koning René Paas. Zij gaan dan met de gevallen aan de slag.
Dat heeft Wiebes donderdag toegezegd in de Tweede Kamer.

Tegenstribbelende NAM

Aanleiding is het gegeven dat de NAM niet elke uitspraak zomaar opvolgt. Mensen ervaren juist een tegenstribbelende NAM, die zich niet neerlegt bij de uitspraak.
'De minister kent maar één zaak waar dit een groot probleem is, maar wij kennen volgens mij veel meer zaken waar het niet goed gaat', zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij vindt dat Wiebes teveel uit gaat van goede bedoelingen bij de NAM.
Nijboer: 'We hebben in de praktijk al vaak genoeg gezien dat het niet zo werkt. Ze hebben geen enkel fatsoen in hun sodemieter.'

Rol bij oplossing

Meerdere partijen willen dat Wiebes meer actie onderneemt als de NAM een uitspraak van de Arbiter niet uitvoert. De minister hoort naar eigen zeggen graag van deze gevallen, zodat hij en de commissaris van de Koning een rol kunnen spelen in het oplossen daarvan.

365 zaken

Wiebes zegt bovendien de NAM nogmaals gevraagd te hebben zich maximaal in te zetten voor een snelle afronding van de openstaande meldingen en een 'voortvarende opvolging' van de uitspraken.
In totaal liggen er nog 365 zaken bij de Arbiter. Nog voor het einde van dit jaar moet in al die zaken uitspraak zijn gedaan.