Geldgebrek dwingt Noorderzijlvest tot lastenverhoging en keuzes maken (update)

Een lastenstijging van 7,5 procent en uitstel van werkzaamheden. De financiƫle vooruitzichten van waterschap Noorderzijlvest zijn voor de komende jaren niet bepaald gunstig.

Eerder werd al bekend dat de kosten voor waterzuivering volgend jaar met 2,6 procent stijgen.

'Wij zorgen voor droge voeten, voldoende schoon water in sloten en kanalen en dat het rioolwater wordt gezuiverd: maar dat gaat natuurlijk niet voor niks', zegt Eisse Luitjens, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap.

'We hebben ook klimaatverandering, dat betekent dat we extra moeten doen. Dat veroorzaakt een groot deel van onze extra kosten. Bijvoorbeeld door het verhogen van waterkeringen en dijken.'

Weinig vet op de botten

Meer en nieuwe waterkeringen die moeten worden onderhouden, hogere loonkosten en inflatie. Met weinig vet op de botten ziet het waterschapsbestuur zich gedwongen de lasten voor inwoners en bedrijven te verhogen.

Voor een huurder stijgen de lasten met acht euro per jaar, voor een huishouden met drie tot vier personen heb je het over zo'n dertig euro per jaar, stelt Luitjens.

Werkzaamheden uitstellen

Maar ook met de maximaal 7,5 procent verhoging moeten er keuzes worden gemaakt, constateert het dagelijks bestuur. Er zijn 'keuzes aanstaande in het ambitieniveau, tempo en fasering van werkzaamheden'. Oftewel: welke werkzaamheden kunnen naar achteren worden geschoven?

Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld baggerwerkzaamheden en onderhoud aan beschoeiingen en kademuren.

'Ook volgend jaar zal er weer een lastenverhoging volgen', kondigt Luitjens al aan. 'Andere waterschappen worstelen met dezelfde problematiek als wij.'

Besluit in november

In november hakt het algemeen bestuur van Noorderzijlvest de knoop door. Dan worden het 'jaarplan' voor 2020 en de meerjarenraming tot 2023 vastgesteld.

Dit bericht is aangevuld met een reactie van Eisse Luitjens

Lees ook:

- Waterschapsbelasting omhoog 'met ongeveer een tientje'

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws