Rechter stuurt verdachte van poging tot moord naar Pieter Baan Centrum

De steekpartij vond in 2018 plaats aan de Wilgenlaan in Stad
De steekpartij vond in 2018 plaats aan de Wilgenlaan in Stad © Dennis Venema
Een 68-jarige man uit Groningen die verdacht wordt van poging tot moord op zijn buurman aan de Wilgenlaan in Stad, moet zich van de rechter laten onderzoeken in het Pieter Baan Centrum.
De man verwondde op 14 november vorig jaar zijn buurman met een mes.  
De rechtbank besliste donderdag dat de verdachte voor de behandeling van zijn zaak eerst nader onderzocht moet worden. Daar had het Openbaar Ministerie (OM) de rechtbank ook om verzocht.

Slepend conflict

De verdachte en zijn buurman hadden al langer een conflict. Waardoor de ruzie ontaarde in een steekpartij, zal naar verluidt in september pas naar voren komen. Ook wordt dan wellicht duidelijk hoe vaak er met het mes is gestoken op de buurman.
Het slachtoffer werd met onbekend gebleven letsel afgevoerd naar het ziekenhuis.

'Beeld van mijn cliënt mogelijk niet juist'

De verdachte Stadjer heeft tot nu toe gesproken met verschillende deskundigen, waaronder een psychiater. Deze spreekt van ontoerekeningsvatbaarheid bij de verdachte én van schizofrenie. Dat laatste is een doorn in het oog van zijn raadsvrouw. 'Dat beeld is wellicht niet juist.'
Zij vindt niet dat haar cliënt schuldig is aan een poging tot moord of een poging tot doodslag, maar zwakte het af naar 'poging tot zware mishandeling'.

Niet vrij

De 68-jarige verdachte zit sinds zijn aanhouding in voorarrest. Zijn raadsvrouw verzocht de rechtbank om haar cliënt in vrijheid zijn strafzaak af te laten wachten. Maar dat verzoek wees de rechtbank af, gezien de ernst van het feit waarvan de man verdacht wordt.
De verdachte kan de behandeling van zijn strafzaak in september tegemoet zien.