Sappemeer Oost mogelijk eerder dicht door sneltrein: gemeente op de bres

Het treinstation Sappemeer Oost mag niet eerder sluiten dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat vindt een meerderheid van de politiek in Midden-Groningen.

Plannen om het station te sluiten zijn er al langer. Die worden mogelijk naar voren gehaald omdat gedeputeerde Fleur Gräper (D66) al vanaf december 2020 sneltreinen wil laten rijden tussen Groningen, Scheemda en Winschoten.

Spitstreinen

Om die treinen, die alleen in de spits rijden, mogelijk te maken moet station Sappemeer Oost eerder dicht. Treinen moeten tussen Hoogezand en Zuidbroek sneller rijden dan nu het geval is.

'Stationslaper'

Weinig Groninger stations zijn de afgelopen tijd zo veel in het nieuws geweest als Sappemeer Oost. Het kleine station, waar op werkdagen acht treinen per uur halt houden, kreeg te maken met een heuse 'stationslaper'. Een 'goed verzorgde' man sliep begin dit jaar geregeld op één van de perrons.

Bovendien blijken reizigers het station hoog te waarderen. 95 procent van de reizigers geven het station een zeven of hoger: goed voor plek drie in de landelijke stationsbelevingsmonitor.

Eerdere sluiting

Toch moet het station dus dicht. Tot onvrede van meerdere partijen in Midden-Groningen. Dat de sluiting misschien twee jaar eerder plaatsvindt dan oorspronkelijk gepland, stuit verschillende partijen nog meer tegen de borst.

'Openhouden van het station heeft onze absolute voorkeur', schrijven SP, Gemeentebelangen, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie in een gezamenlijke motie. 

Alternatieven

Mocht het station toch eerder dichtgaan, dan willen de partijen een alternatief vervoersmiddel. 'Daar gaat het me ook vooral om', zegt SP-raadslid Maarten Kluit. 'Dat moet er zijn voor de sluiting van het station, en het mag zich niet in de pilotfase bevinden.'  

'Wat voor alternatief het wordt, maakt niet uit: dat kan van alles zijn. Als de bereikbaarheid van het omliggende gebied maar niet in het geding komt', zegt Kluit. Wethouder Jaap Borg (VVD) noemt een zelfrijdende bus als optie.

Chaos gevreesd

'Direct aanwonenden kunnen nog wel een stuk lopen of fietsen naar station Hoogezand-Sappemeer', stelt Kluit. 'Maar voor inwoners van Borgercompagnie wordt het een ander verhaal.' Ook vreest Kluit een 'nog grotere chaos rondom station Hoogezand-Sappemeer dan nu al het geval is.'

Onderzoek

Overigens gaat de provincie onderzoek doen naar alternatieve vervoersmiddelen voor reizigers die nu nog gebruik maken van station Sappemeer Oost. Dat onderzoek start eind dit jaar, de provincie verwacht in het derde kwartaal van 2020 de resultaten te hebben.

Motie aangenomen

De motie werd door alle aanwezige partijen gesteund. Daarom moet wethouder Borg 'alles in het werk stellen om Gedeputeerde Staten aan haar belofte te laten houden, en de sluiting van Sappemeer Oost niet naar voren te halen'. 

Lees ook:

Midden-Groningen blijft strijden voor Sappemeer Oost
'Ik kom niet op mijn werk als er geen station meer is'

Meer over dit onderwerp:
SAPPEMEER
Deel dit artikel:

Recent nieuws