Uitslaande brand bij bedrijf in Haren onder controle, tien huizen ontruimd (update)

Bij het bedrijf Mango Mobility aan de Emmalaan in Haren is zondagavond rond 21.30 uur een grote brand uitgebroken. Bewoners van tien naastgelegen woningen zijn geëvacueerd. Voor heel Haren geldt het advies om ramen dicht te houden.

Het getroffen bedrijf Mango Mobility verkoopt onder meer elektrische scootmobielen, steps en fietsen.

NL-Alert

De brandweer sprak kort na het uitbreken van de brand over een 'zeer grote brand'. Brandweerkorpsen uit de hele provincie kwamen naar Haren om te helpen bij het bluswerk.
Vanwege de brand en de vele rook die daarbij vrijkomt, is er een NL-Alert afgegeven.

Veel publiek

Volgens verslaggever Martin Drent trok de grote brand veel bekijks. 'Honderden mensen zijn hier op de been.' Om de hulpdiensten vrij baan te geven, zijn de Emmalaan en de Westerse Drift afgesloten.

Woningen ontruimd

Bewoners van tien huizen in de buurt van de brand moesten rond 23.00 uur hun woningen verlaten. Enkele van de ontruimde huizen hebben een rieten dak. De brandweer is bang dat 'vliegvuur' overslaat naar deze woningen.

Den Oudsten: 'Grote impact'

Burgemeester Peter den Oudsten was ook aanwezig bij de brand. Hij liet zich door de hulpdiensten bijpraten. 'Je merkt dat de impact van deze brand op de omgeving groot is. Ik ben wel heel erg blij dat er geen slachtoffers zijn.'

Den Oudsten sprak ook met een van de eigenaren van het getroffen pand. 'Hij vertelde dat het gebouw vol stond met elektrisch materieel. Dus ook de materiële schade is groot.'

Afslagen A28 dicht

Rond middernacht maakte Rijkswaterstaat bekend verschillende op- en afritten van de A28 bij Haren te sluiten in verband met de brand.

Brand onder controle, rook probleem

De brandweer maakte om 00.30 uur bekend dat de brand onder controle is. Wel verwacht men nog zeker 'enkele uren' bezig te zijn met blussen. Omdat de rook kan dalen en de windrichting vannacht mogelijk verandert van zuidwest naar west, krijgt iedereen in Haren het advies om ramen te sluiten en ventilatie uit te zetten.

Schade aan huizen

Over het lot van de geëvacueerde bewoners is nog niets bekend. Wel is duidelijk dat meerdere huizen schade hebben opgelopen door de brand.

Oorzaak onbekend

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Ook is niet duidelijk of er giftige stoffen zijn vrijgekomen.

Van veraf te zien

De rookwolken uit Haren waren tot in de wijde omgeving te zien.

In eerste instantie werd melding gemaakt van een brand in een autobedrijf. Het bleek een verkoper van onder meer scootmobielen.

Meer over dit onderwerp:
112nieuws brand HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws