Meerdere problemen veroorzaken storingen Eelwerderbrug

Er liggen drie problemen ten grondslag aan de storingen die de Eelwerderbrug voortdurend heeft.
Er liggen drie problemen ten grondslag aan de storingen die de Eelwerderbrug voortdurend heeft. © ProNews
De voortdurende storingen aan de Eelwerderbrug in de N33 bij Appingedam worden veroorzaakt door drie verschillende problemen. Dat laat Rijkswaterstaat, eigenaar van de brug, weten.
Waarnemend burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Appingedam liet afgelopen weekend weten snel een oplossing te willen voor de vele storingen van de afgelopen tijd. Zaterdag stonden de slagbomen opnieuw urenlang naar beneden.

Oliepeil en hitte

Rijkswaterstaat kijkt eerst naar tijdelijke oplossingen. Volgens woordvoerder Anne van der Meer van Rijkswaterstaat heeft de brug te kampen met een te laag oliepeil in het hydraulisch systeem.
Verder zijn er problemen met de vergrendeling van de brug en loopt hij vast door uitzetting bij warm weer.
De problemen met het oliepeil worden binnenkort aangepakt. Volgend jaar komt er een definitieve oplossing, tijdens het geplande groot onderhoud aan de brug.

Inkorten onderdelen brug

Voor de hitteproblemen denkt Rijkswaterstaat na over het koelen van de brug op warme dagen, bijvoorbeeld door er water op te sproeien. Voor de langere termijn wordt gedacht aan het inkorten van de bewegende onderdelen van de brug met vijf millimeter.
Dit kleine verschil zorgt ervoor dat hij minder vaak vast komt te zitten.
Rijkswaterstaat zegt de zorgen van burgemeester Anno Wietze Hiemstra te delen. Die gaf aan dat het tijd wordt voor een structurele oplossing, zoals een aquaduct. Dan rijdt het wegverkeer onder het Eemskanaal door.

Meer schepen

De gemeente Delfzijl pleitte hier eerder ook al voor. Volgens wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) komt er steeds meer vaarverkeer over het kanaal door de groei van het chemiepark in Farmsum en de komst van staalfabriek Van Merkstijn in de Eemshaven.
'De investeringen nemen een ongelooflijke vlucht. De brug is ervoor gebouwd om achttien keer per dag open te gaan, maar dat gebeurt nu al veel vaker. We hopen een aquaduct met voorrang op de meerjarenplanning te krijgen', zegt Rijzebol.
Rijkswaterstaat laat weten hierover in gesprek te gaan met de gemeenten Delfzijl en Appingedam en de provincie Groningen. Ook Groningen Seaports liet eerder al weten dat een aquaduct de beste oplossing is.