RTV Noord zendt uitspraak Raad van State over gaswinning live uit

Op 3 juli beslist de Raad van State over het gaswinningsbesluit van minister Eric Wiebes.
Op 3 juli beslist de Raad van State over het gaswinningsbesluit van minister Eric Wiebes. © ANP
De uitspraak van de Raad van State over het gaswinningsbesluit van minister Eric Wiebes (VVD) van Economische Zaken en Klimaat is vanmorgen live te volgen op de site en de app van RTV Noord.
De hoogste bestuursrechter doet dan om 10.15 uur uitspraak. Het vonnis wordt voorgelezen door voorzitter Bart Jan van Ettekoven van de afdeling bestuursrechtspraak.  
Hier gaat het over:

Niveau gaswinning

In het gasbesluit van minister Wiebes staat dat de NAM het huidige gasjaar 19,4 miljard kuub gas mag winnen. Het gasjaar is oktober 2018 begonnen. Verder staat dit ook in het gaswinningsbesluit.

Veiligheid van Groningers

Op 17 en 18 april was de zitting. De centrale vraag is: heeft Wiebes genoeg rekening gehouden met de veiligheid van de Groningers? En wat is eigenlijk de definitie van veiligheid? Spoiler: het ministerie van EZK en de Groningers denken er allebei anders over.

Tranen

Om een oordeel te vellen, hoorde de rechter verhalen aan van Groningse gedupeerden en vertegenwoordigers van gemeenten, provincie en andere betrokken organisaties. In totaal zijn er 26 bezwaarmakers. Sommigen hielden het niet droogtoen ze de rechter probeerden te overtuigen dat er minder gas moet worden gewonnen. 

Verleden

Wat de hoogste bestuursrechter van ons land beslist, is nog even afwachten. In het verleden vernietigde de RvS al eens een gasbesluit van toenmalig gasminister Henk Kamp en de rechter dwong het kabinet al een keer om minder gas te winnen. Maar, in het verleden behaalde resultaten...