GBB tegen Verenigde Naties: 'Nederland blijft mensenrechten schenden'

© Mario Miskovic/RTV Noord
De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft de Verenigde Naties (VN) opnieuw bijgepraat over het schenden van de mensenrechten in Groningen.
In Genève drukte advocaat Jan van de Venis, expert op dit gebied, het comité op het hart dat 'Nederland doorgaat met het schenden van de mensenrechten van Groningers'.

Tik op de vingers

De VN is een wereldwijde samenwerking van overheden die zich bezighoudt met onder meer mensenrechten en veiligheid. In 2017 gaven ze Nederland land al een tik op de vingers vanwege de ellende rondom de gaswinning.
Toen stond in het VN-rapport: 'De Nederlandse regering moet maatregelen nemen om de fysieke veiligheid en de mentale gezondheid te waarborgen van de mensen die gehuisvest zijn in het Groningse gebied waar gas wordt gewonnen, alsook de veiligheid van hun woningen. Ze moet ook gepaste compensatie bieden voor slachtoffers en toekomstige schade voorkomen.'
We bekritiseren graag mensenrechten in het buitenland, maar thuis is het verre van op orde
Derwin Schorren - GBB

Maatregelen

Volgens Derwin Schorren, vicevoorzitter van de GBB, is er op die aanbevelingen niet gehandeld. 'We bekritiseren graag mensenrechten in het buitenland, maar thuis - in Groningen - is het verre van op orde.'
De GBB wil onder meer dat de regering 'gepaste en effectieve maatregelen neemt om de fysieke veiligheid en mentale gezondheid' van Groningers te waarborgen. Ook moet de regering met 'regels, controle en handhaving' erop toezien dat 'bedrijven als de NAM de mensenrechten niet schenden'.
Of de VN opnieuw een tik op de vingers uitdeelt, is afwachten. Schorren verwacht dat ze eind deze maand misschien al met een reactie komen.