Miljoenen voor aardgasvrije huizen voor heel Loppersum beschikbaar

© Suzanne Stoppels/RTV Noord
Loppersum stelt de miljoenen die de gemeente kreeg voor het verduurzamen van woningen voor alle huishoudens beschikbaar.
Het gaat in totaal om ruim drie miljoen euro. Het geld komt van het Rijk en is bedoeld om wijken aardgasvrij te maken.

Versterking

De gemeente had hiervoor aanvankelijk 373 woningen op het oog in Loppersum, Westeremden en 't Zandt. Maar vanwege de versterking wordt een aanzienlijk deel van die woningen gesloopt en herbouwd.
Nieuwe huizen moeten sowieso al aardgasvrij worden gebouwd, dus is de subsidie daarvoor niet meer nodig.

Combinatie van maatregelen

De gemeente geeft maximaal 15.000 euro subsidie voor maatregelen om huizen aardgasvrij te krijgen. Het is altijd de helft van het totale investeringsbedrag.
'Stel dat je 20.000 euro nodig hebt om je huis van het aardgas af te krijgen, dan kun je 10.000 euro van ons krijgen', zegt wethouder Bé Schollema (PvdA/GroenLinks). Hij hoopt de regeling na de zomervakantie open te kunnen stellen.
Volgens de wethouder moeten huiseigenaren altijd een combinatie van maatregelen nemen: 'Als je een warmtepomp neemt, zul je de woning ook beter moeten isoleren. Het is geen makkelijk vraagstuk, je moet altijd goed naar de woning kijken.'

Andere subsidies

Loppersum helpt huiseigenaren met energiecoaches en advies. Ook geeft de gemeente meer financiële mogelijkheden om huizen te verduurzamen, als mensen zelf teveel moeten bijpassen. Zo biedt Loppersum ook een duurzaamheidslening waar mensen, naast de nieuwe subsidie, aanspraak op kunnen maken.
Vooralsnog gaat het om een pilot voor enkele honderden woningen in de gemeente. Het geld is volgens Schollema bij lange na niet genoeg om alle 4.600 huishoudens in de gemeente van het gas af te krijgen.

Nieuw warmtenet

Vanuit deze drie miljoen euro komt ook geld beschikbaar om een warmtenet te realiseren aan de Molenweg in Loppersum. Daar kunnen maximaal 60 woningen gebruik van maken. Ook het gemeentehuis, de kerk Waardevol Leven en hotel Spoorzicht worden hierop aangesloten.
Donderdagavond houdt de gemeente een infoavond voor de betrokkenen. Als alles meezit, kunnen de eerste huishoudens in de loop van volgend jaar gebruikmaken van het net.

Dertig miljoen euro

In totaal kregen zes Groningse gemeenten vorig jaar een subsidie van het Rijk om wijken aardgasvrij te maken. Het gaat gezamenlijk om dertig miljoen euro.