Aardbevingsgedupeerden krijgen deze week een brief over stuwmeerregeling

De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft dinsdag 16.000 brieven de deur uit gedaan met informatie over de stuwmeerregeling.
'Verspreid over de week krijgen mensen de brieven', zegt woordvoerder Jouke Schaafsma. 'Zo kunnen wij de toestroom van vragen ook beter aan.'

Mitsen en maren

De mensen krijgen straks drie keuzes: ze kunnen kiezen voor een schadevergoeding van 5000 euro, denken ze meer schade te hebben, kunnen ze zelf met een aannemer aan de slag tot 10.000 euro of ze kunnen doorgaan met de reguliere procedure.
Er is wel een aantal mitsen en maren. Als je schade hebt gemeld tussen 1 januari 2019 en voor 13 juni, vervalt de optie voor de aannemersvariant. Verder zijn belangrijke voorwaarden dat er nog geen besluit is genomen over je schadedossier en je moet eigenaar zijn van het gebouw dat schade heeft.

Nulmeting

Van zo'n 10.000 gevallen is nog niks bekend over de schade. Als die mensen kiezen voor de stuwmeerregeling komt TCMG langs voor een nulmeting. 
Om de mensen te helpen bij hun keuze schaalt het schadeloket de capaciteit van hun callcenter op. Mocht dat niet genoeg zijn, kunnen mensen ook vragen of een zaakbegeleider bij ze thuis langs komt om de brief door te nemen en een keuze te maken. 

Kosten

De stuwmeerregeling is door minister Wiebes in het leven geroepen om de stapel van zo'n 21.000 schademeldingen weg te werken. Als alle gedupeerden gebruikmaken van de regeling en de maximale vergoeding krijgen waar ze recht op hebben, kunnen de kosten oplopen tot ruim 100 miljoen euro.  
De rekening wordt betaald door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat die vervolgens de kosten verhaalt op de NAM. 

Facebook live

Voor welke optie moet je kiezen? En hoe werkt de regeling nou precies? In een speciale uitzending voor de Facebook-groep Groningen Sterk praat RTV Noord je bij. Journalist Sven Jach volgt het gaswinningsdossier en gaat in gesprek met directeur Hans Houdijk van TCMG.
De uitzending begint om 19.15 uur en is live te volgen via de Facebook-groep Groningen Sterk. Heb je vragen? Mail ze alvast naar sjach@rtvnoord.nl. Je kunt je vragen ook live stellen tijdens de uitzending natuurlijk.