Zilte teelt in dubbele dijk wordt uitgesteld

© Reint Verkerk
De proef met zilte teelt en aquacultuur in de dubbele dijk bij Bierum is met enkele maanden uitgesteld. De provincie Groningen heeft nog geen ondernemers gevonden die in het project passen.
De dubbele dijk maakt onderdeel uit van de dijkversterking tussen Delfzijl en de Eemshaven. Achter de primaire dijk bij Bierum is een tweede dijk aangelegd. 

Twee delen

Die dubbele dijk bestaat uit twee delen: het eerste deel wordt gebruikt om slib uit de Eems-Dollard 'in te vangen'. Het slib dat daar neerslaat, wordt 'gerijpt' tot klei, dat later gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld dijkversterking.
Het tweede deel staat direct in verbinding met het eerste en is speciaal bedoeld voor zilte teelt, zoals zeekraal, lamsoor, aardappelen en aardbeien. Maar er is ook ruimte voor het kweken van schelp- en schaaldieren.
'Niet robuust genoeg'
Volgens gedeputeerde Henk Staghouwer hebben zich meer dan tien belangstellenden gemeld. 'Maar die passen niet binnen het beeld dat wij hebben. Er zitten leuke ideeën bij, maar ze zijn niet robuust genoeg.' Concrete voorbeelden wil Staghouwer niet geven. 

September

Het was aanvankelijk de bedoeling dat deze week duidelijk zou worden welke ondernemers in de dubbele dijk zouden stappen. Dat moment is uitgesteld tot na de zomer. Staghouwer: 'Ik denk dat er in september meer duidelijk moet zijn.'

Zie ook: