Negentien tips over reeks plofkraken na Opsporing Verzocht

Politie en de EOD namen het zekere voor het onzekere bij de plofkraak in Ter Apel
Politie en de EOD namen het zekere voor het onzekere bij de plofkraak in Ter Apel © Jan Bos
De politie heeft na de uitzending van Opsporing Verzocht negentien tips gekregen over een reeks plofkraken in ons land en in België. Eén van die plofkraken was in Ter Apel.
Er kunnen nog meer tips binnenkomen, want de tv-uitzending wordt woensdagmiddag herhaald. Ook is het aantal anonieme tips nog niet meegeteld. Over de bruikbaarheid van de tips kan de politie niets zeggen.

Kerst

De plofkraak in Ter Apel werd gepleegd in de nacht van Eerste op Tweede Kerstdag 2018. Drie mannen met bivakmutsen vernielden een pinautomaat van de ABN AMRO Bank, maar ze maakten niets buit.

EOD

Twee dagen daarvoor was om vijf uur 's nachts een melding binnengekomen vanuit een particuliere alarmcentrale dat twee mannen zich verdacht ophielden bij dezelfde automaat. Omdat toen ook gevreesd werd voor een plofkraak, werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. Na een controle, bleek er niets aan de hand.

Opvallende ogen

In de uitzending van Opsporing Verzocht zijn bewakingsbeelden getoond waarop één van de verdachten te zien is. Deze man die zeer opvallende ogen heeft, maakt deel uit van een groep die in wisselende samenstellingen plofkraken op pinautomaten pleegt.

Reconstructie

De krakers maken gebruik van snelle, gestolen auto's en zware explosieven.
Eén van de plofkraken is in de uitzending gereconstrueerd.