Zuigen en mezen; Westerwolde en Westerkwartier gaan de eikenprocessierups te lijf

Een eikenprocessierupsbestrijder
Een eikenprocessierupsbestrijder © RTV Noord
In de gemeente Westerkwartier beginnen ze er aanstaande maandag mee: Het bestrijden van de eikenprocessierups. In Westerwolde zijn ze al begonnen met het bestrijden van deze rups.
In heel het land is er sprake van een plaag van de rups die jeuk en bultjes veroorzaakt met zijn haartjes.
In Westerwolde stofzuigen ze de verschillende gemeentebomen. Op diezelfde manier gaat Westerkwartier ze ook te lijf. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt alle rupsnesten op. In Westerkwartier pakken ze als eerste de bomen aan in de nabijheid van kwetsbare objecten zoals fietspaden en speelvoorzieningen.

Nestkastjes

Om te voorkomen dat de eikenprocessierups terugkeert in de gemeente Westerwolde hebben ze bij de gemeente een nieuw plan bedacht. Ze zetten mezen in.
Mezen zijn het wondermiddel tegen de eikenprocessierups. Volgens de gemeente Westerwolde in ieder geval. Ze laten daarom 1.000 nestkastjes maken voor de mees.

Niet alles bomen

De gemeente Westerkwartier wijst er nog wel op dat ze de bomen van particulieren niet stofzuigen. Daarvoor moeten de mensen zelf een afspraak maken met een bestrijder. De gemeente raadt de mensen af om zelf de nesten te lijf te gaan.