Groninger onderscheiden voor moed tijdens 'ongekend heftig' vuurgevecht

Harm en het Bronzen Kruis
Harm en het Bronzen Kruis © Ministerie van Defensie / ANP Photo (archief)
Een sergeant-majoor uit de gemeente Midden-Groningen is donderdag in Den Haag onderscheiden met een Bronzen Kruis voor zijn moedige optreden in Afghanistan.
Harm, zijn achternaam is in verband met privacy en veiligheid afgeschermd, kwam in de provincie Uruzgan regelmatig onder zwaar vuur te liggen. Op een ochtend in september 2007 was het 'ongekend heftig', aldus het ministerie van Defensie.

Vol in de vuurlinie

Onderweg naar een basis barstte het gevecht los terwijl de vijand zich op vijfentwintig meter afstand bevond.
Harm ging met zijn voertuig naar voren om vuursteun te leveren. Hij nam volgens Defensie twintig minuten lang een strategische positie in, midden in de vuurlinie.
'Om tussendoor geen pauzes te laten vallen, vuurde Harm bovenluiks met zijn persoonlijke wapen als het boordwapen werd herladen. De hete hulzen belandden in zijn nek.'

Groot persoonlijk risico

'Harms voertuig neemt de grootste druk voor de groepen weg en speelt daarmee, in het zwaartepunt van de strijd, een cruciale rol', zei minister Ank Bijleveld bij de uitreiking.
'Hij nam het juiste besluit toen de nood het hoogst was. Harm krijgt deze onderscheiding vanwege zijn leiderschap en door een groot persoonlijk risico te nemen.'
Het Bronzen Kruis wordt sinds 1940 toegekend aan Nederlandse militairen die zich onderscheiden hebben met moedig of beleidvol optreden tegen de vijand. Het kan uitgereikt worden aan Nederlandse burgers of buitenlanders.