Centrum Veilig Wonen houdt op te bestaan

© Jos Schuurman/FPS
Het Centrum Veilig Wonen (CVW) houdt op 31 december van dit jaar op te bestaan. Het contract van het CVW met de NAM loopt op die dag af. De overheid heeft de optie om die te verlengen, maar daar wordt geen gebruik van gemaakt.
De directie van het CVW heeft dat dinsdag te horen gekregen.
Momenteel werken er nog meer dan 200 mensen bij het Centrum Veilig Wonen. Een deel van hen is gedetacheerd, een deel kan mogelijk over naar de Nationaal Coördinator Groningen en een deel van hen staat vanaf 1 januari 2020 op straat.

Trots

Het CVW was jarenlang verantwoordelijk voor de schadeafhandeling en de versterking in het aardbevingsgebied. In een verklaring op de website zegt het CVW 'trots te zijn op ruim 75.000 afgehandelde schadedossiers, 12.000 inspecties, 5.500 versterkingsadviezen en 3.000 veiliger gemaakte woningen'.
'Daarmee is de regio niet alleen veiliger geworden', zo staat in de verklaring, 'maar zijn ook belangrijke ervaringen en inzichten opgedaan waarmee de uitvoering van de versterkingsopgave in de toekomst kan worden versneld.

Niet geheel onverwacht

Het einde van het CVW zat er al langer aan te komen. De overheid pleit al langer voor één uitvoeringsorganisatie voor de versterking. Het is vooralsnog niet duidelijk hoeveel medewerkers van het CVW over kunnen gaan naar de nieuwe organisatie.

Eén organisatie

Het CVW werkt mee aan de plannen van de ministeries van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken en de gemeenten en provincie om over te gaan tot één uitvoeringsorganisatie voor de versterking. Die taak ligt bij de Nationaal Coördinator Groningen.
De directie van het CVW beperkt zich tot de verklaring op de site en wil verder niet reageren op het einde van het bedrijf.