Arjen Robben stopt met voetballen: 'Het is goed zo'

© Orange Pictures/Pixathlon archieffoto
Arjen Robben stopt met voetballen. Dat maakt de voormalig international donderdag bekend. Robben nam dit seizoen al afscheid bij Bayern München, maar hield aanvankelijk de optie om naar een andere club te gaan open.
Robben doorliep de jeugdopleiding bij FC Groningen. Na anderhalf jaar bij de FC te hebben gevoetbald vertrok Robben naar PSV om via Chelsea en Real Madrid te eindigen bij Bayern München.
De Bedumer kwam bovendien 96 keer uit voor Oranje. Hij speelde in 2010 de finale van het wereldkampioenschap in het Soccer City van Johannesburg tegen Spanje. Hij speelde op 10 oktober 2017 tegen Zweden zijn laatste interland. Oranje won met 2-0, dankzij twee doelpunten van Robben.
Hieronder de brief van Arjen Robben.
Het is alweer juli. De periode dat een voetballer normaal gesproken volop bezig is met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ik niet. Ik heb de afgelopen weken vooral heel veel nagedacht. Zoals iedereen weet heb ik na mijn laatste wedstrijd voor Bayern München bewust de tijd genomen om een weloverwogen beslissing te nemen over mijn toekomst. En ik heb besloten om een punt te zetten achter mijn carrière als profvoetballer.
Zonder twijfel is het de moeilijkste beslissing die ik in mijn loopbaan heb moeten nemen. Een beslissing waarbij “hart” en “verstand” met elkaar in botsing kwamen. De liefde voor het spelletje en de overtuiging dat je nog steeds de hele wereld aankan, tegenover de realiteit dat niet altijd alles loopt zoals je zou willen en je niet meer dat jochie van 16 bent, dat nog geen idee had wat een blessure inhield. Op dit moment ben ik fit en gezond en als liefhebber van vele andere sporten wil ik dit voor de toekomst graag zo houden. Stoppen doe ik dus definitief, maar het is goed zo.
In december 2000 begon mijn voetbalavontuur als speler van FC Groningen.
De carrière die hieruit is voortgevloeid had ik alleen maar durven dromen op dat moment. FC Groningen, PSV, Chelsea, Real Madrid en uiteindelijk Bayern München. En daarnaast niet te vergeten mijn periode bij Oranje. Het is misschien een cliché, maar er is echt niets mooier dan voor je land uitkomen. Uiteindelijk nam ik in 2017 afscheid na 96 interlands. Ik heb 6 eindtoernooien mogen spelen en in mijn laatste jaren aanvoerder mogen zijn. Alles bij elkaar een onvergetelijke tijd die ik altijd zal blijven koesteren.
Het is nog te vroeg om gedetailleerd terug te kijken op mijn hele carrière, maar op dit moment overheerst trots en dankbaarheid. Ik wil dan ook iedereen vanuit de grond van mijn hart bedanken die hieraan heeft bijgedragen. Mijn ouders, zusje, familie, vrienden, mijn persoonlijke begeleidingsteam, alle clubs, medespelers, trainers, medici, pers en fans. Iedereen die me al die jaren gesteund heeft en me gevormd heeft tot de voetballer en persoon die ik vandaag de dag ben. Ik heb 19 jaar lang geleefd voor mijn passie en geprobeerd het maximale eruit te halen. Dit vergt alleen wel een bepaalde instelling en kost uiteraard veel energie, met name als het even niet loopt zoals je wilt en je moet terugvechten na tegenslag. Topsporters staan bekend om hun egoïstische instelling en ik ben daar zeker geen uitzondering op geweest.
Daarom wil ik vooral mijn gezin bedanken voor de onvoorwaardelijke steun, begrip en liefde. Het is tijd voor een volgend hoofdstuk en ik kijk er naar uit om meer tijd door te brengen met mijn vrouw en kinderen en samen te genieten van al het moois dat nog voor ons ligt.

Arjen Robben