Assense inbreker op de brommer gepakt in Kolham

© Jos Schuurman/FPS
De politierechter in Groningen heeft een 36-jarige man uit Assen veroordeeld tot een celstraf van 135 dagen, waarvan 120 voorwaardelijk, en een werkstraf van 180 uur.
De Assenaar kreeg deze straf opgelegd voor diefstallen, bedreiging met letsel, belediging én verzet bij zijn aanhouding in Kolham.
De Assenaar sloop op 7 september vorig jaar een studentenwoning aan de Blekerslaan in Groningen binnen. Hij griste daar huissleutels uit een kamer.'
Vervolgens ging de man met deze sleutels - in dezelfde week - twee keer de studentenwoning binnen. Op deze manier wist hij een tv en drie tassen buit te maken.

Controle na apart rijgedrag

Agenten stuitten in dezelfde week op 'vreemd rijgedrag' van een brommerrijder. Die slingerde rond in Kolham. Het aparte rijgedrag was voor agenten reden tot controle.
Het bleek om de Assenaar te gaan. Hij reed op een in augustus gestolen brommer. Daarvan was aangifte gedaan door de eigenaar.

'Ik heb aids, ik maak je dood'

Toen de dienders hem staande hielden 'ontplofte' de Assenaar. Hij bedreigde en beledigde een agent met de dood. Daarna bekraste hij zichzelf met sleutels. Het bloed nam hij op met zijn mond, en spuugde vervolgens de agent in diens gezicht. De Assenaar schreeuwde daarbij dat hij de Hivpositief was en hij de ziekte Aids had.

Schadeclaim na Hiv-test

De agent liet zich na de schrik testen op Hiv, en vreesde een tijdlang voor een slechte uitslag. Het beheerste diens leven zo, dat hij daarvoor momenteel een therapie doorloopt. De agent kreeg een goede uitslag. Hij deed aangifte tegen de Assenaar. Ook diende de agent een schadeclaim van 2100 euro in voor al het leed, met mogelijk ziekteletsel, dat hem was aangedaan.
'Er is hier geen sprake van bedreiging met zwaar letsel, maar wél met enig letsel', zei de officier over het bloedspugen in het gezicht van de agent. 'Met alle gevaren van dien.' Hij had naast de celstraf een hogere werkstraf van 240 uur geëist.
De rechter sprak over 'zeer nare feiten'. Hij wil dat de Assenaar naast zijn straf een ambulante behandeling ondergaat voor zijn agressie. Ook moet de spugende dief 2100 euro aan de agent betalen.

Sleutels van studentenwoning

De Assenaar verscheen op zitting. Hij was dom geweest, opperde hij. Hij bleek geen Aids te hebben. Wel waren de sleutels waarmee hij zich tijdens de aanhouding had bekrast van de studentenwoning aan de Blekerslaan.
De Assenaar hoeft de gevangenis niet meer in. Hij heeft zijn straf in voorarrest uitgezeten. Een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur lag nog voor de man op de plank. Hij liep nog in zijn proeftijd toen hij deze feiten beging. Daarom moet hij deze straf ook uitvoeren.
Zijn proeftijd is op drie jaar gesteld.