Oldambt zegt 'nee' tegen deelname nationale wietproef

© Jos Schuurman/FPS
De gemeente Oldambt wil onder de huidige voorwaarden niet meedoen aan het landelijke wietexperiment. Struikelblok is het zogenaamde 'ingezetenencriterium'.
Dat houdt in dat buitenlanders geen wiet kunnen kopen bij de beide coffeeshops in Oldambt. Zolang die afspraak er is, wil de gemeente niet meedoen.

Ingezetenencriterium

Het doel van het kabinet is dat zes tot tien gemeenten vier jaar lang meedoen aan de proef. Het idee: de overheid wijst telers aan, die vervolgens de wiet leveren aan coffeeshops. Die specifieke wiet is de enige wiet die de coffeeshops mogen verkopen. Zo neemt de inkoop bij 'de achterdeur' af en zo weten klanten precies wat voor drugs zij kopen. .
Onderdeel van de proef is het ingezetenencriterium. Het kabinet wil voorkomen dat mensen vanuit het buitenland die wiet kopen bij de coffeeshops. En daar wringt hem de schoen voor de gemeente Oldambt. De gemeente ligt op de grens met Duitsland. Meewerken aan de proef zou betekenen dat beide coffeeshops naar alle waarschijnlijkheid omzet mislopen.

Meer straathandel

Maar er speelt meer. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema is ervan overtuigd dat onder deze voorwaarden meer op straat gedeald gaat worden. Sikkema: 'Als coffeeshophouders alleen mogen verkopen aan Nederlanders, kan de straathandel toenemen en daarmee ook de onrust op straat. Iedereen moet bij coffeeshops terecht kunnen. Het lijkt erop dat dat niet het geval is, dus dan willen wij niet meedoen.'
Sikkema had afgelopen woensdag overleg met ministers Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Bruno Bruins (Medische Zorg). Zij hoopte op een uitzonderingsregeling, maar kwam van een koude kermis thuis.
Sikkema: 'Ik baal hier wel van, het is jammer. Op deze manier beperk je het experiment. Wij vinden dat een gemiste kans.'