Groningse terreurverdachte had instructievideo's over onthoofdingen

Een vlag van IS is geschilderd in Irak
Een vlag van IS is geschilderd in Irak © ANP Photo
De 46-jarige terreurverdachte Sahraoui S. uit Groningen moest vrijdag voor de tweede keer in de rechtbank verschijnen. Zijn voorarrest is verlengd tot aan de volgende strafzaak, die staat gepland voor medio september. Dat bleek voor de rechter in Rotterdam tijdens de tweede pro-formazitting.
S. werd begin dit jaar opgepakt bij het Overijsselse De Lutte. Vooralsnog zwijgt hij in alle toonaarden over een vermeende aanslag die hij wilde plegen.
Justitie zegt over concrete aanwijzingen te beschikken dat hij een aanslag wilde plegen, meldt RTV Oost.

Meerdere video's

De officier van justitie liet weten dat er meerdere onderzoeken lopen. Zo moet er nog digitaal onderzoek worden gedaan naar de bestanden op de computer van S. Ook zoekt het Openbaar Ministerie nog contact met Zweden om informatie over een man, waarmee S. op een foto als IS-strijder poseert.
Bij S. zijn meerdere telefoons en een computer in beslag genomen. Daarop zijn tal van onthoofdingsfilmpjes ontdekt, waaronder een instructievideo van IS van een onthoofding.
Bovendien werden er een executievideo met explosieven en foto's van zelfmoordaanslagen aangetroffen. Verder ontdekten de computerexperts een collectie van zo'n tweehonderd jihadistische afbeeldingen. 
De man werd gearresteerd in De Lutte (Ov) Foto: Dennis Nengerman/112Oldenzaal.nl

Geldstromen

Justitie verricht verder nog onderzoek naar geldstromen richting het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Malta. Ook wil het OM nog getuigen horen uit de telefooncontacten en de familiekring van S. Eerder al werd bekend dat in de meterkast van zijn woning in Groningen een kinderrugzak werd ontdekt met daarin een pistool, een gevulde patroonhouder en losse munitie.
In De Lutte is het nog steeds een groot vraagteken waar S. het op zou hebben gemunt.  Campingboerderij De Bergboer, waar S. door een zwaarbewapend arrestatieteam werd overmeesterd, ligt pal aan de Duitse grens.

IS-strijder

Ook zou S. drie jaar geleden actief hebben geholpen bij de uitreis van een IS-strijder naar het Kalifaat in Syrië. Deze persoon bevindt zich daar nog steeds.
S. zou deze IS-strijder bovendien financieel ondersteunen, meent justitie. De geboren Algerijn heeft intussen de Nederlandse nationaliteit. Van hem is inmiddels wel bekend dat hij geen zogenoemde terugkeerder uit IS-gebied is en geen strafblad heeft.

'Oude foto's'

De advocaat van S., André Seebregts, deed tevergeefs beroep op de rechtbank om zijn cliënt op vrije voeten te stellen.
De raadsman, gespecialiseerd in jihadzaken, zegt dat het OM zich baseert op drie foto's van zes à zeven jaar oud.

'Geen vertrouwen in politie'

Volgens de strafpleiter wil S. best een verklaring geven, maar niet bij de politie. 'Hij heeft geen vertrouwen in de politie', liet Seebregts weten. De verdediging wil daarom dat S. wordt verhoord door de rechter-commissaris. S. zelf verklaarde daarover tegen de rechtbank: 'De politie is te beschuldigend.'
Bovendien wil de advocaat uitgezocht hebben of een aantal bestanden automatisch door S.' telefoon en computer kunnen zijn gedownload, zonder dat hij hier weet van had. S. zegt dat hij een aantal afbeeldingen niet kent.