Lucas van Foreest verslaat broer Jorden en wint NK Schaken

Tiviakov, L. van Foreest en J. van Foreest
Tiviakov, L. van Foreest en J. van Foreest © Kees Eldering
Lucas van Foreest is Nederlands kampioen schaken. In Amsterdam versloeg hij in een beslissingsduel zijn oudere broer Jorden.
De broers, beide Stadjers, eindigden gelijk met vijf punten uit de reguliere zeven partijen, waarna snelschaakpartijen de doorslag moesten geven. In die barrage was Lucas uiteindelijk zijn oudere broer met 1,5-0,5 de baas.

Debuut

Lucas was niet alleen veruit de jongste van het achtkoppige veld op het NK, maar ook de laagst geplaatste speler en bovendien debutant. Hij maakte indruk met zijn compromisloze speelstijl en vechtlust. Jorden won het NK schaken ook bij z'n debuut, in 2016.
De dominantie van de broers Van Foreest begon zich halverwege het toernooi af te tekenen, toen ze afstand namen van de rest van het veld. Vooral Jan Werle en Ivan Sokolov moesten er aan geloven, zij verloren ieder van beide broers.

Laatste ronde

In de laatste ronde van het reguliere toernooi speelde Jorden remise tegen Sergej Tiviakov, in de hoop dat Lucas niet zou winnen van Erik van den Doel. Lucas deed dat wel, waarna beide op vijf punten eindigden, normaal gesproken genoeg om de titel in je eentje op te kunnen eisen.
Titelverdediger Tiviakov, ook Groninger, speelde een vrij kleurloos toernooi en eindigde in de middenmoot.

Zus Machteld

Machteld, het 11-jarige zusje van Jorden en Lucas, debuteerde ook op het 'grote' NK. Bij de vrouwen eindigde zij op de gedeelde derde plek. Winnaar werd Iozefina Paulet.
De van oorsprong Roemeense studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en komt uit voor de Groninger Combinatie in de Meesterklasse, het hoogste Nederlandse niveau voor clubteams. Rosa Ratsma werd tweede.

Betovergrootvaders

Overigens zijn Jorden en Lucas niet de eerste leden van de familie Van Foreest die zich de beste schaker van Nederland mogen noemen.
Aan het eind van de 19e eeuw werden hun betovergrootvader Arnold en diens broer Dirk van Foreest ieder driemaal Nederlands kampioen.