Burgemeester over bedreigen Sikkom-journalist: 'Dit mag nooit gebeuren'

Groningen burgemeester Peter den Oudsten (PvdA) vindt dat de intimidatie aan het adres van Sikkom-journalist Willem Groeneveld nooit had mogen gebeuren.

Groeneveld deed maandagochtend aangifte van bedreiging en vernieling nadat er afgelopen weekend vijf stenen door een ruit van zijn woning zijn gegooid. Hij vermoedt dat de intimidatie te maken heeft met zijn werk als journalist. Hij schrijft met grote regelmaat voor Sikkom verhalen over misstanden in de kamerverhuursector.

Bedreiging en intimidatie 

Groeneveld zegt al langere tijd bedreigd te worden. Burgemeester Den Oudsten is op de hoogte van die bedreigingen, zegt hij.

'Naarmate journalisten dichter bij het aan het licht brengen van misstanden komen, lopen zij dit soort risico's', aldus de burgemeester.

'Ik vind dat hij het recht heeft om dat soort dingen te schrijven. Je ziet dan dat hij soms in de gevarenzone komt. Wij moeten als overheid, politie en openbaar ministerie daar een beschermend kader voor bieden. Wij mogen dit nooit laten gebeuren.'

Extra beveiliging? 

De burgemeester wil desgevraagd niet laten weten of Groeneveld extra beveiliging gaat krijgen. 'Ik doe daarover geen enkele uitspraak', aldus Den Oudsten. 

'Hoogste prioriteit' 

In de ogen van de burgemeester is de persvrijheid een 'hoog goed'. 'Dat betekent dat niet alleen wij, maar ook de politie en het openbaar ministerie enorm alert is op wat er hier gebeurt. Het achterhalen van de oorzaak geven wij dan ook de hoogste prioriteit.' 

NVJ: 'Dit kan niet'

Groeneveld heeft zich nog niet gemeld bij de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Secretaris Rosa García López gaat contact met hem opnemen. 'Als journalisten bedreigd worden vanwege hun journalistieke werk dan is aangifte doen bij de politie belangrijk.'

In 2017 heeft ombudsman Brenninkmeijer onderzoek gedaan naar bedreigingen van Nederlandse journalisten. Daar kwam uit dat zij vaker dan voorheen worden bedreigd en daardoor hun werk minder goed kunnen doen of stopten met risicovol werk.

'Daarna is er een stuurgroep opgericht en is afgesproken met justitie dat de strafeis met 200 procent omhoog gaat als iemand bedreigd wordt vanwege journalistiek werk. Dit is een eerste testcase. Wat hier gebeurd is, kan niet', zegt García López.

Lees ook:

Journalist Sikkom na stenen door zijn ruit: 'Ik geef niet op'

Meer over dit onderwerp:
Groningen-Stad studenten woneninstad GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws