Oldambt investeert 25 miljoen in Winschoten; gemeentehuis gaat plat

De gemeente Oldambt pompt een bedrag van 25 miljoen euro in het centrum van Winschoten.

Het huidige gemeentehuis gaat naar de grond, ambtenaren krijgen een splinternieuwe werkplek en er worden zes woningen gebouwd.

Oldambt heeft geen 25 miljoen euro op de plank liggen. Daarvoor gaat de gemeente een lening aan.

Poort van Winschoten

Het miljoenenproject gaat door het leven onder de naam 'Poort van Winschoten'. Oldambt wil met de plannen de binnenstad versterken en verpaupering en leegstand tegengaan.

De voorbereidende werkzaamheden zijn enige tijd geleden al begonnen. Zo is de voormalige supermarkt achter de Hema met de grond gelijk gemaakt, evenals de voormalige bibliotheek. Op die manier is ruimte ontstaan voor het ambitieuze miljoenenproject.

'Stoom en kokend water'

Het enthousiasme van de gemeente staat haaks op de opvattingen van meerdere politieke partijen. Gemeentebelangen, de VCP en Oldambt Aktief zagen graag dat het besluit werd uitgesteld.

Ger Klein van Gemeentebelangen tijdens de raadsvergadering maandagavond: 'Wij willen graag dat een onafhankelijke rekenkamer de cijfers eerst eens doorakkert, voordat wij een besluit nemen. Er zijn veel aannames, maar wij willen de juistheid daarvan goed onderzocht hebben. Nu met stoom en kokend water een besluit nemen, lijkt ons een slecht idee.'

'Talloze kansen'

Hilbert Flokstra, voorman van de PvdA, stoort zich aan die uitspraak. 'U spreekt over stoom en kokend water. Er zijn meerdere informatieavonden geweest en er wordt al negen jaar over dit project gesproken. U heeft talloze kansen gehad om uw vragen te stellen en om duidelijkheid te krijgen.'

Flokstra, voorzitter van de grootste partij van de gemeente, kreeg daarin steun van Gert Jan Bolt van de ChristenUnie, die ook van mening is dat Gemeentebelangen zijn huiswerk beter had moeten doen, in plaats van op het laatste moment om duidelijkheid vragen.

Wat gaat er gebeuren?

Het miljoenenproject heeft groen licht gekregen, maar wat houden de plannen exact in?

De meest ingrijpende verandering is het verdwijnen van het huidige gemeentehuis in Winschoten. Het voorste, karakteristieke gedeelte blijft staan, de rest gaat naar de grond. Op die plek moet een splinternieuw, energieneutraal gemeentehuis verrijzen.

Dat wordt de nieuwe werkplek voor de ambtenaren. Het voormalige gemeentehuis in Scheemda en de locatie aan De Garst in Winschoten worden van de hand gedaan of verkocht.

Dat gaat volgens de gemeente gepaard met een bezuiniging van zes ton per jaar. Het afbetalen van de lening van 25 miljoen euro brengt jaarlijks een kostenpost van iets meer dan 120.000 euro met zich mee.

'Als je niks doet ben je zes ton kwijt, als je nieuw bouwt 120.000 euro. In mijn belevingswereld kun je dan beter nieuw bouwen', zegt Jurrie Nieboer van de Partij voor het Noorden.

Zes stadswoningen

Er staat meer te gebeuren. Raadsvergaderingen vinden in de toekomst niet langer plaats in Halte Democratie aan de Havenkade in Winschoten, maar op de eerste etage van de Hema. Daar wordt een raadszaal gebouwd met aparte ruimtes voor overleg. De Hema gaat op de begane grond uitbreiden, door de ruimte van de voormalige Kijkshop te gebruiken.

Op steenworp afstand van het nieuwe gemeentehuis komen zes stadswoningen te staan. Hoe die woningen er exact uit komen zien en wat de prijs wordt, is nog onbekend.

Lees ook:

- Waarom pompt het arme Oldambt tientallen miljoenen in het centrum van Winschoten?
- Kaalslag dreigt in Oldambt: harde bezuinigingen op komst
- Oldambt bouwt compleet nieuw gemeentehuis

Meer over dit onderwerp:
WINSCHOTEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws