Gasunie onderzoekt 'energie-eilanden' in de Noordzee

De Gasunie werkt mee aan een plan om zogeheten 'energie-eilanden' in het midden van de Noordzee aan te leggen. Via de drijvende eilanden kan de opgewekte stroom van windparken naar verschillende landen getransporteerd worden.

Het Groningse gasbedrijf zit samen met TenneT, Havenbedrijf Rotterdam en de Deense netwerkbeheerder Energinet in een consortium dat onderzoek doet naar de mogelijkheden hiervan.

Klimaatdoelen halen

Het consortium maakte dinsdag de uitkomsten van het vooronderzoek bekend. Hieruit blijkt dat het mogelijk is om zeker één of meerdere knooppunten in de Noordzee aan te leggen. Daarmee zouden de klimaatafspraken van Parijs gehaald kunnen worden.

Ver van de kust

Delen van het park moeten ver uit de kust komen te liggen: tussen Engeland, Denemarken en Nederland in. De 'energie-eilanden' moeten ieder 10 tot 15 gigawatt aan energie gaan opwekken. Ieder eiland kan omgerekend tussen de tien en vijftien miljoen huishoudens van stroom voorzien, blijkt uit de plannen.

Waterstoffabrieken

Gasunie is vooral betrokken bij de ontwikkeling van waterstoffabrieken op de zogenoemde werkeilanden. Door hier oude en nieuwe gasleidingen te combineren kan de waterstof aan land worden gebracht.

Plan aangepast

Aanvankelijk was het idee om één groot windpark in het midden van de Noordzee aan te leggen. Nu is dat plan aangepast, en moeten er tussen de acht en tien kleine eilanden komen. Omliggende landen kunnen op het netwerk worden aangesloten en kunnen op die manier van de opgewekte energie profiteren.

Oproep aan overheid

Het consortium doet nu een oproep aan Nederlandse, Deense en Duitse overheden en de Europese Commissie om de ontwikkeling verder vorm te geven.

Lees ook:

- Koning opent waterstofinstallatie in Veendam, maar wat kan die installatie precies?
- GasUnie werkt aan waterstoffabriek in Noord-Nederland

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws