Instellingen

'Idee Oost-Groninger supergemeente ongepast en weinig respectvol'

Burgemeester Velema
Burgemeester Velema © Marten Nauta/RTV Noord
De Pekelder burgemeester Jaap Kuin hoeft vanuit de gemeente Westerwolde geen steun te verwachten voor zijn idee van een Oost-Groninger supergemeente. Kuin heeft het idee om zijn gemeente in de toekomst te laten fuseren met Stadskanaal, Oldambt en Westerwolde.
Jaap Velema, burgemeester van Westerwolde, noemt de opmerkingen van Kuin over zo'n gemeente 'ongepast en weinig respectvol'.

Westerwolde bestaat nog maar net

'Onze gemeente bestaat nog maar een jaar', zegt Velema. Westerwolde ontstond in 2018 uit een fusie van de voormalig gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde. Het is daarmee, na Pekela, de kleinste gemeente in onze provincie waarvan er geen concrete plannen zijn om die (opnieuw) te laten fuseren.
'We zijn tot op het bot gemotiveerd om deze gemeente een succes te maken', zegt Velema.
Dat Kuin de herindelingsdiscussie in Groningen weer aanwakkert noemt de burgemeester 'ongemakkelijk'. Velema heeft Kuins idee nog niet met de burgemeester van Pekela zelf besproken.

'We leren net lopen'

Velema vindt dat Westerwolde een bepaalde 'eigenheid' heeft, 'waarbij het heel verantwoord is om als zelfstandige gemeente verder te gaan'. 
'We zijn één jaar oud', zegt Velema, 'en we leren net lopen. Dat gaat met vallen en opstaan. Nu weer fuseren staat bij ons niet op de agenda.'

Raad: geen gesprekken over herindeling

Ook de gemeenteraad van Westerwolde spreekt zich uit tegen het idee van Kuin. Alle partijen (behalve de afwezige Partij voor de Dieren) geven in een motie aan 'op geen enkel wijze betrokken te willen worden in gesprekken over de herindeling'. 
Met de motie hebben de raadsleden burgemeester Velema opgedragen geen medewerking te verlenen aan dat soort gesprekken, 'die mogelijk leiden tot een hernieuwde (discussie over) herindeling van de gemeente Westerwolde'.