Stad krijgt 'piekopvang' voor internationale studenten

Een studentenkamer
Een studentenkamer © Rick Pilot 2000/ Flickr CC
Om een eventuele overloop van nieuwe internationale studenten in Groningen te kunnen huisvesten, komt er een 'piekopvang' in de Esdoornflat en in The Village aan de Peizerweg in Stad.
Er zijn weliswaar al zo'n 1900 kamers voor internationale studenten in de stad, maar die kunnen de plotselinge instroom van honderden nieuwe 'internationals' niet opvangen. Daarom zijn in de Esdoornflat 120 gemeubileerde kamers beschikbaar en The Village heeft tachtig bedden voor internationale studenten.

Noodopvang

Als deze twee locaties vol zijn, wordt de noodopvang aan de Metaallaan 255 ingezet met honderd bedden.
Het is niet duidelijk hoe lang de piekopvang beschikbaar blijft.

Tellingen

Om meer duidelijkheid te krijgen over het exacte aantal internationale studenten dat naar Groningen komt, worden in juli, augustus en september tellingen verricht.
Studenten die niet uit de EU komen, moeten zich voor 1 juni melden in verband met een visumaanvraag. EU-studenten kunnen zich melden tot 1 september. Veel studenten schrijven zich bovendien in bij meerdere universiteiten of hogescholen en maken pas hun definitieve keuze als ze weten dat ze zijn toegelaten.

Convenant

Deze piekopvang is tot stand gekomen dankzij het convenant Studenten- en Jongerenhuisvesting in Groningen 2019-2022. Dat is gesloten door de gemeente Groningen, De RUG, de Hanzehogeschool, de Groninger Studentenbond, Stichting Studentenhuisvesting, Erasmus Studenten Network en enkele woningcorporaties.