Instellingen

Scheepswerf Pattje bereidt miljoenenclaim voor na winst in slepend conflict met provincie

Een archieffoto van Pattje Waterhuizen
Een archieffoto van Pattje Waterhuizen © Marten Nauta/RTV Noord
Scheepswerf Pattje Waterhuizen is door de Raad van State in het gelijk gesteld in een langdurig juridisch gevecht met de provincie Groningen.
Daarmee is een dwangsom van bijna een half miljoen euro, die de provincie Pattje had opgelegd, van tafel. Het conflict ging om geluids- en milieunormen waar Pattje aan moet voldoen.

Gedwarsboomd

Directeur Bauke Adema van de scheepswerf stelt de provincie nu een miljoenenclaim in het vooruitzicht. Volgens Adema heeft de provincie zijn onderneming gedwarsboomd, terwijl de provincie niet bevoegd was om regels aan de werf op te leggen.
De activiteiten van Pattje werden sinds 2013 door de provincie gedoogd. Volgens de provincie overtrad Pattje de gedoogvoorwaarden echter. Dat leverde de werf bij elkaar 470.000 euro aan dwangsommen op.

Verantwoordelijk

Volgens de Raad van State mocht de provincie daar niet over beslissen, omdat na een wetswijziging in 2014 de gemeente Hoogezand-Sappemeer en niet langer de provincie verantwoordelijk was voor de vergunningverlening.
Toch bleef de provincie zich bemoeien met de werf. Zo wilde de provincie de werf drie jaar geleden sluiten. Onder de gemeentelijke vergunning kon Pattje niettemin gewoon door blijven werken.   

Tik op de vingers

De Raad van State geeft de provincie nog een tik op de vingers. De wettelijke grondslag om de voorwaarden te stellen ontbrak volgens de Raad van State sowieso.

Hoge kosten

Adema baseert zijn claim nu op de imagoschade die is opgelopen en op de misgelopen orders. Bovendien heeft Pattje volgens Adema veel kosten moeten maken voor de bouw van een geluidswal en het laten opstellen van milieurapporten.
'Wij deden ons best om ons aan allerlei voorwaarden te houden en maakten daarvoor veel kosten. Nu blijkt dus dat de provincie die voorwaarden helemaal niet had mogen stellen', aldus de werfeigenaar.