In augustus meer duidelijk over vervolg proef met asielbus

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.
Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. © Marten Nauta/RTV Noord
Medio augustus wordt duidelijk of de proef met een speciale bus voor asielzoekers tussen Ter Apel en Emmen langer doorgaat. Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Asielzaken weet nog niet of de bus ook na 15 augustus blijft rijden.
De pendelbus voor asielzoekers, ook wel 'asielbus' genoemd, rijdt sinds 15 mei tussen het asielzoekerscentrum in Ter Apel en het treinstation van Emmen. Busmaatschappij Qbuzz wilde de bus om de overlast in de reguliere lijndienst 73 terug te dringen.

'Resultaten proef positief'

'Tot nu toe zijn de resultaten van de proef positief', zegt Broekers-Knol. 'We verlengen de proef wellicht als dat zo blijft.'
Broekers-Knol was woensdag op werkbezoek bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Zo'n bezoek is gebruikelijk wanneer een nieuwe staatssecretaris begint. Ze volgde afgelopen maand partijgenoot Mark Harbers op.

Ketenmariniers

Broekers-Knol liet tijdens het bezoek weten 'groot vertrouwen' te hebben in de inzet van de ketenmariniers. Die ketenmariniers, een idee van voormalig staatssecretaris Harbers, zijn de oren en ogen van het ministerie in Ter Apel.
De ketenmariniers hebben inmiddels een plan van aanpak geschreven. 'Ik denk dat we de overlastgevende asielzoekers op deze manier heel klein kunnen houden', zegt Broekers-Knol.