Instellingen

Gemeente Groningen moet studentenhuisvesting in panden Stad onderzoeken

De Folkingestraat in Stad.
De Folkingestraat in Stad. © Gemeente Groningen
De Raad van State geeft de gemeente Groningen opdracht om opnieuw te bekijken of ze voor twee panden in respectievelijk de Brugstraat en Folkingestraat een kamerverhuurvergunning  voor studentenkamers moet verlenen.
De Raad vindt dat de gemeente geen goed verhaal heeft bij de weigering van de kamerverhuurvergunningen. Groningen wees de vergunningsaanvragen eerder af, omdat er niet meer zo'n vraag naar studentenkamers zou bestaan.

Onderzoek rammelt

Volgens de gemeente is er veel meer vraag naar betaalbare zelfstandige jongerenhuisvesting dan naar studentenkamers. De Raad van State betwijfelt dat, temeer omdat het onderzoek waar de gemeente zich op baseert flink rammelt.
Zo voldeed in ieder geval de kamerverhuur in de Brugstraat aan het oude Groningse kamerverhuurbeleid. Die schreef voor dat er niet meer dan vijftien procent kamers in een woonstraat mocht zitten. Maar na toepassing van de nieuwe omgevingstoets kwam de gemeente toch tot een weigering.

Verouderde cijfers

Volgens de Raad van State maakte de gemeente daarbij gebruik van verouderde cijfers uit 2017. Verder heeft de gemeente onvoldoende uitgelegd waarom juist in de Brugstraat per se geen studenten gehuisvest kunnen worden. De gemeente zal de vergunningsaanvragen van de eigenaar van de panden daarom opnieuw in behandeling moeten nemen.
De gemeente Groningen gaf eerder al aan geen nieuwe onzelfstandige (studenten)kamerverhuur meer te willen.

Goedkoper

'Er is een veel grotere behoefte aan betaalbare zelfstandige appartementen en studio's dan aan studentenkamers. Dat is wat de jongeren ook zelf aangeven. Bovendien zijn die goedkope appartementen met huurtoeslag vaak nog goedkoper ook', aldus de Groningse zegsman eerder tijdens de rechtszaak begin dit jaar.
Dat er in studentenstad Groningen geen of nauwelijks behoefte zou zijn aan studentenkamers betwijfelt de Raad van State ten zeerste.