Ter Apel krijgt extra politie-inzet en politiekantoor

Een agent in gesprek met inwoners van Ter Apel
Een agent in gesprek met inwoners van Ter Apel © Jos Schuurman/FPS
Ter Apel krijgt de gewenste extra politie-inzet. Ook komt er op termijn een politieloket in het dorp, zegt burgemeester Jaap Velema van Westerwolde.
Er komen vijf extra agenten naar het politiecluster Westerwolde, voor de duur van in ieder geval twee jaar. In plaats van vijftien fulltime-agenten zijn er dat er per week straks twintig.

Problematiek door veiligelanders

De extra agenten komen er omdat asielzoekers uit veilige landen, de zogenoemde veiligelanders, regelmatig zorgen voor overlast. De gemeente wilde al langer dat er meer politie zou komen.

Frontoffice

De gemeente wil voor het politiekantoor een winkelpand huren in het centrum van Ter Apel. Het moet een 'centrale zichtbare en toegankelijke frontoffice' worden. Inwoners en winkeliers kunnen daar naar binnen lopen voor aangiftes, vragen en andere zaken. 
'Het huidige politiebureau', dat momenteel gedeeltelijk wordt verhuurd, 'is daarvoor niet geschikt', zegt Velema. 'Dat bureau is te weinig zichtbaar. Het kantoor in het centrum wordt betaald door de gemeente en het ministerie.'
Volgens Velema zetten de politieagenten zich voornamelijk in om te handhaven en gebiedsverboden uit te delen.

Gebiedsverbod

Wanneer bewoners van het aanmeldcentrum regels overtreden, wordt die persoon toegang tot het COA-terrein ontzegd. Daarbij kan bovendien een gebiedsverbod voor het dorp Ter Apel worden opgelegd.

Sluiting aanmeldcentrum

De gemeenteraad van Westerwolde dreigde er eind april nog mee om haar handtekening onder het contract met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers weg te halen.
Dat wilde de gemeenteraad doen als er geen extra politie-inzet zou komen. Het dreigement van de gemeenteraad lijkt met de komst van extra politie van de baan.