Lopend Vuur: Ik ben bang voor Google

Het logo van Google
Het logo van Google © ANP
Medewerkers van Google luisteren gesprekken mee die Nederlanders en Belgen voeren met hun Google assistent-app op de smartphone of via de Google Home-luidsprekers. In sommige gevallen gaat het om huiselijke gesprekken die zijn opgenomen.
De Belgische Omroep VRT heeft fragmenten in het bezit gekregen, via een Google-medewerker die de zaak naar buiten wilde brengen.
De medewerker werd betaald om mee te luisteren met de gesprekken of opdrachten aan de assistent-app. Google kan op die manier het functioneren van de spraakassistent verbeteren.
Volgens de NOS erkent Google dat gesprekken kunnen worden beluisterd. Het zou gaan om 1 op de 500 gesprekken, maar volgens het bedrijf worden de fragmenten niet gekoppeld aan 'persoonlijk identificeerbare informatie'.
Voorbeelden van opgenomen gesprekken zijn vragen over openingstijden van winkels of de vraag aan Google Home om een wekker aan te zetten.

Algemene voorwaarden

Volgens de NOS worden mensen die Google Home of Assistent installeren er niet op gewezen dat mensen de spraakopdrachten kunnen afluisteren. Wel staat er in de algemene voorwaarden van Google dat het bedrijf 'audiogegevens' verzamelt. Dat deze kunnen worden beluisterd door mensen en dat ze kunnen worden opgeslagen, blijft onvermeld.
Van Google is al bekend dat ze, door bijvoorbeeld je zoekgedrag, veel informatie vergaren. Informatie is geld waard. 
Maar durf je door dit soort berichten Google nog wel te gebruiken? En op welke manier omzeil je Google dan?
Ons Lopend Vuur:

Praat mee

Wil jij meepraten over ons Lopend Vuur? Deel je mening en toelichting op onze facebookpagina of laat het telefonisch weten via 050-3188288.

Vrouwelijke premier?

Van de 3618 stemmers was 54 procent het woendag eens met de stelling 'Nederland is toe aan een vrouwelijke premier'. 46 procent was het daarmee oneens.